Отец Кирил: Постът е духовно издигане

Църква.

Снимки БГНЕС

Постът е с цел духовно издигане. Това заяви пред БГНЕС отец Кирил Попов от храм „Св. Неделя”. От 15 ноември започва постът преди празника Рождество Христово. Той е втори по своята продължителност след Великия пост, продължава 40 дни и завършва на 24 декември. Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.

„Светата Църква мъдро е отредила преди големите празници – Пасха Христова, Рождество Христово, Успение на Пресвета Богородица и Деня на свети апостоли Петър и Павел, християнинът да извършва една усилена молитва към Бога и да извърши един духовен подвиг, а именно въздържание от някои храни – месни и млечни произведения. Въздържанието се прави преди всичко с цел духовно издигане. Християнинът е призван с Божията помощ да се труди, той има дълг да живее вярата, да се издига духовно с надеждата за вечен живот”, обясни отец Кирил.

Той посочи, че християнинът пости и телесно, и духовно. „Тоест поведението му трябва да бъде съобразено в този период на самовглъбяване и осъзнаване на греховността. Следващата крачка е изповядване на тези грехове пред духовното лице. Така подготвени вече да приемем най-големия дар, светите тайни – тялото и кръвта Христови”, заяви отец Кирил.

Той подчерта, че целта на поста е духовното издигане. „Подобието Божие е стремежът към усъвършенстване. Всеки има от Бога дарби, които трябва да развива, да усъвършенства, но най-важното нещо е когато човек се стреми да се издига духовно. Тоест да живее вярата с надеждата за вечен живот”, заяви той.

Отец Кирил поясни, че Бог не гледа на лице, а на сърце, защото постът е нещо индивидуално.

„Когато човек има здравословен проблем, Бог ще прости това, че няма да може да направи пълния пост. Също така е простено на деца и бременни жени”, подчерта свещеникът.

БГНЕС