Откриха парче от кръста на Христос в турската провинция Синоп

Снимка на кръста Христовен.

Колаж ПИК

Парче от кръста на Христос, гроб на малко дете и блестящи византийски мозайки бяха открити в северната черноморска турска провинция Синоп, където продължават работите по обработка на историческия комплекс „Балатлар“.

Обектът в Балатлар е с 2300 години история и разкриването му започва преди 11 години с подкрепата на инистерството на културата и туризма, предава в.“Марица“.

Тази година бяха възобновени реставрационни дейности на 1600-годишни подови мозайки, открити заедно с гробни камери, скулптури, останки от църкви и баня. Те принадлежат към елинистическия и римския период.

Ръководителят на разкопките в Балатлар, професор Гюлгюн Кьороглу, академик от университета за изящни изкуства Мимар Синан в Истанбул каза, че откритите подови мозайки, са от периода, когато сградата е била използвана като църква.

Предстои излагането на мозайките след реставрацията им. Те са много интересни за Черноморския регион, защото подобни познаваме от южните райони Антакия и Зеугма.

„Намерихме гроб на малко дете, поставен в по-рано съществуващ гроб. Смятаме, че детето е поставено там по-късно, тъй като мозаечното пано е в повредено състояние“, добави тя.

ПИК