Проф. Ангелов: Спрете да пиете сами антибиотици!

Костадин Ангелов

Снимка: БГНЕС

Хора, спрете да използвате сами антибиотици или други препарати като лечение. Те няма да ви помогнат. Резултатите за българското общество след години ще бъдат сериозни и ще има тежки последици. Този апел отправи здравният министър проф. Костадин Ангелов от Шумен, където е във връзка с усложнената Ковид-обстановка в града. Болниците в Шумен и Свищов изнемогват от липса на лекари, които да се грижат за огромния брой заразени.

Особено притеснително е хората се лекуват с антибиотици без да имат нужда от това. Когато стигнат до болница, няма с какво да бъдат лекувани, каза Ангелов. И отново подчерта: Много е опасно това.

Проф. Ангелов отбеляза, че в последно време наблюдава дисциплиниране на голяма част от хората, които вярват в опасността от заразата. Има надделяване на разума, но не е достатъчно. Има и мнения, които на мен не ми допадат, за наличието на конспиративни теории, но хората вярват кой в каквото реши, каза още той. „При прекаляването с парацетамол, има голяма опасност за хората, включително и смърт. Един аспирин също може да доведе до смърт“, обясни професорът.

Ситуацията е изключително сериозна. Притеснява ни това, че голяма част от хората продължават да не вярват, че има такава инфекция и продължават да ходят на масови събирания, въпреки че на територията на област Шумен те са забранени със заповед, заяви още министърът на здравеопазването. По думите му след частни събирания заразените стават все повече.

standartnews.com