Рецепта на деня: Супа топчета (от тефтерчето на баба)

Супа топчета.

Източник fitwell.bg

Продукти:
250 гр. кайма (телешка или смес)
2 моркова
1 глава сух лук
2 скилидки чесън
1 картоф
1 чаена чаша ориз или киноа
1 червена чушка
1 яйце
1 връзка магданоз
4 – 5 с.л. лъжици кисело мляко
сол, черен пипер, куркума, кимион, олио (зехтин)

Приготвяне:
Поставете каймата в цедка и накиснете за около 1 ч. във вода, така че да се отмие кръвта от нея и прочие оцветители. Сложете към нея малко ситно нарязан чесън, сол, черен пипер, кимион и куркума.

Омесва се с ръка и оставете в хладилника да стегне за около 20 минути. През това време нарязвате зеленчуците на ситно. От каймата се оформят малки топчета с помощта на ръцете като ги добавям в тенджерата с вряща леко подсолена вода. Отстранете с помощта на лъжица пяната от месото и добавете зеленчуците и ориза. Оставете супата да ври в рамките на 15 минути.

Направете застройката на супата като загреете киселото мляко и разбитото яйце. Свалете тенджерата от котлона, така че да е еднаква температурата между застройката и бистрата супа. Добавете застройката към супата и разбъркайте. Гарнирайте преди сервиране с олио (зехтин) и нарязан магданоз.

Добър апетит!