Оставиха в ареста двама наркодилъри

арест

Окръжен съд – Варна определи мерки „задържане под стража“ на 40-годишния Айдън М. и 31-годишния Ахмед Я., обвинени че в съучастие държали с цел разпространение големи количества високорискови наркотични вещества. За по-младият мъж, деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

Досъдебното производство в Четвърто РУ – ОД – МВР – Варна е започнало на 14.11.2020 г., като същия ден двамата са привлечени като обвиняеми. В автомобил, в който Айдън М. и Ахмед Я. се придвижвали от Исперих към Варна, са открити над 2 кг метаамфетамини. Според прокуратурата стойността на откритото наркотично вещество е над 60 хиляди лева и многократно надхвърля изискванията на определението „големи размери“.

Повдигнатите обвинения на двамата мъже са за тежко умишлено престъпление по смисъла на НК. Наказанието предвидено по обвинението спрямо Ахмед е по-тежко, заради предишната му съдимост за същото престъпление – „лишаване от свобода“ от 5 до 15 години и глоба до 100 хиляди лева. Наказанието, по обвинението на Айдън е затвор до 12 години и глоба до 50 хиляди лева.

Ахмед Я. не работи и е осъждан шест пъти за извършени престъпления от общ характер. Последната му присъда е за държане и разпространение на наркотици наложена му от Окръжен съд – Разград, по която е изтърпял наказанието си на 30.09.2020 г.

Айдън М. е с чисто съдебно минало, но прокуратурата изтъкна, че са налице недобри характеристични данни за него. Той не е трудово ангажиран, а негови близки роднини са били осъждани за разпространение на наркотици. Обвиняемият е посочил, че към настоящото деяние съпричастност има и неговия брат. От държавното обвинение представиха пред съда документи доказващи, че той и семейството му живеят в Турция, както и че от началото на настоящата година до 13.11.2020 г. са налице общо 19 влизания на Айдън от южната ни съседка в България. Последното му влизане е било няколко часа преди задържането му от полицейските служители и установяване на противоправните му действия, предмет на текущото разследване.

Събраните до момента доказателствата дадоха основание на Варненския окръжен съд да изведе извод, че е налице първата изискуема предпоставка –   обосновано предположение за съпричастност на Айдън М. и Ахмед Я. към престъплението, за което са обвинени. Съдебният състав прецени, че обвинението спрямо двамата е тежко, за което се предвижда наказание „лишаване от свобода“ в не малък размер. Спрямо Ахмед Я. съдебният състав прецени, че съществува реална опасност той да се укрие или да извърши престъпление, тъй като деянието, в което е обвинен е извършено при условията на опасен рецидив. Спецификата на обвинението е причината Варненският окръжен съд да приеме за възможно укриване или извършването на престъпление и от  Айдън М. с цел да бъде осуетено разследването и избегната от него наказателна отговорност.

Поради изложените съображения, съдът прецени, че единствените целесъобразни мерки за неотклонение спрямо Милен Д. и Айдън М. към момента са най- тежките – „задържане под стража“.  

Определенията на Варненския окръжен съд подлежат на обжалване пред Апелативен съд – Варна.