Нелегалните преминавания в ЕС през Западните Балкани удвоени за година

Мигранти

Илюстративна снимка АР/БТА

Нелегалните преминавания в ЕС през Западните Балкани са се удвоили от миналата година, докато броят им рязко е спаднал по Средиземноморския маршрут, съобщиха от Фронтекс, цитирани от БГНЕС.

През октомври граничната агенция на Европейския съюз съобщи за близо 3 500 залавяния на мигранти по сухопътния граничен маршрут на Западните Балкани – повече от 1/3 над септемврийския брой.

През първите 10 месеца на тази година предварителните данни показват, че са заловени над 19 700 мигранти – два пъти повече от същия период на миналата година. Повече от половината от мигрантите са сирийци.

За ЕС като цяло, Фронтекс заяви, че граничните преминавания са спаднали с 21% в сравнение с миналата година “до голяма степен поради спад в пристигащите по Източното и Западното Средиземноморие”. В Западното Средиземноморие общият брой за първите 10 месеца на 2020 г. е 13 400, или с 37% по-малко в сравнение с първите 10 месеца на 2019 г. Броят на мигрантите е намалял със 75% по Източното Средиземноморие – морският път между Турция и Гърция, който в миналото беше един от основните мигрантски входове в ЕС.

Фронтекс е подложена на натиск да даде отговори на твърденията на медиите, че нейните охранители работят с гръцките власти, за да изтласкват мигрантите обратно в турски води. Агенциите за правата на мигрантите предупредиха, че пристигащите, много от които бежанци от конфликт, имат право да поискат убежище и са изложени на опасност от агресивната тактика на граничната охрана.