Пациенти в България са заразени едновременно с грип и коронавирус

тест за коронавирус

Пациенти вече са заразени едновременно с грип и с коронавирус, установи лабораторията на една от най-големите университетски болници в София при изследвали се по желание с комбиниран тест за специфична диагностика.

Мултиплексният PCR тест, препоръчван от СЗО, разграничава трите вируса, причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение – грип А, грип В и SARS-CoV-2.

Изследване чрез мултиплексния PCR тест показа едновременно грип А и SARS-CoV-2 при трима души, съобщава за „24 часа“ проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология. Един от пациентите е с онкологично заболяване, а останалите двама са имали леки подкашляния.

Над 55 милиона са случаите на коронавирус от началото на пандемията

За специалистите появата на случаите не е изненадваща, тъй като вирусолозите предупреждават отдавна за такова развитие.

Масовото разпространение на грипните вируси е през студените месеци, като за България пиковете обикновено са през януари – февруари. Ако тръгне втора грипна вълна, най-често тя се развихря през март с друг щам. Проф. Аргирова напомня, че тази зима се очаква усложнена обстановка поради пандемията.

Учен: Много сме далече от колективния имунитет

Никой не може да предвиди колко тежък ще бъде грипният сезон. Но има някои добри новини от Австралия, Чили и Нова Зеландия, където процентите са безпрецедентно ниски.

“В нашата лаборатароия например положителните тестове за коронавируса през последните дни вече са повече от половината от всички направени”, коментира вирусоложката.

От Tribune.bg