Пандемията вкара в Интернет любовта и секса (ЖУРНАЛИСТИЧЕСКО РАЗСЛЕДВАНЕ)

Запознанства в интернет.

Снимка "Фейсбук"

Страховитата „тъмна мрежа“, с която ни заливат от новините и възможностите на т.нар. Тор – браузър изглеждат като занимания за свободни от литургия монаси в сравнение с използването на сайтовете и чатовете за запознанства. Особено в сезоните на изолация в пандемията от коронавируса.

По темата за любовта в Интернет има и български филм – Love.net (2011 г.), но идеализираните персонажи преди 8 – 9 г. само (теоретично) загатват за какво иде реч. И то само отгоре-отгоре.

Няма необходимост да се спираме обстойно на сайтовете за запознанства. Те варират в твърде широк диапазон – от уеб-страници за действително романтични натури, до такива с показване на половите органи на участниците – мъже, жени, че дори и популярния вече „трети пол“. Определено не подлежат на никаква регулация, изискването да си над 18 г. я се спазва, я не, но със сигурност акумулират и сериозни средства както от реклама, така и от предлагания платени абонамент. Но тук има регистрация, която и фалшива да е, оставя някакви физически следи и злоупотребите (колкото и да ги има), са определено по-скромни.

Който (или „която“; или пък „то“) иска да вилнее необезпокоявано избира обаче т.нар. BGIRC Webchat @ #BGChat. Там има богати набори канали, но в него популярност от години събира каналът #sex. Никове с упоменаване на пол, възраст, социална или расова принадлежност, размер (при мъжете и жените), предпочитания… Палитрата е много богата, няма смисъл да се изброяват най-интересните – всеки лесно може да се досети какво представляват.

Според анонса всичко е анонимно, логове не се пазят, информация на трети страни не се дава. Но всеки носи отговорност за действията си и за случили се в реалния живот събития.

Обтекаемо и напълно извън духа на европейските директиви, според които регулацията е задължителна. Което пък е повод сериозно да се замисли човек.

Доскоро нещата се ограничаваха с общ или личен чат, но напоследък модерно стана да се пускат снимки, които съдържат твърде интимна информация, видео и снимки. На мода е воайорството и ексхибиционизма във Вайбър, Скайп или друг P2P – клиент, позволяващ видеовръзка. Без ограничения на пол и възраст.

Нормални контакти са възможни. Но не си правете илюзии, често събеседникът отсреща не е толкова адекватен, колкото се представя. Тук дори няма да споменаваме твърде реалната възможност мъж да се окаже жена или обратното. Винаги с „едно наум“.

Фалшивите профили могат да се дължат на извратено съзнание. Или евентуално да се окажат на агенти на определени служби, които да проверяват „района“. Например, в споменатия чат за кратко се появи Вероника_16 (има и др. никове със загатване за непълнолетност), simonka_malka и malkata_lili (с еднакво ІР) отговарящи на съобщения на свръхчист български без грешка в пунктуацията. Доколко родната полици пази в такива места, е друг въпрос, който обаче е добре също да бъде проверен. Отговорността е на всеки, но не очаквайте чудеса, защото къде-къде по-достоверно е юзърът да се държи тийнейджърски неграмотно за постигане на своите цели. Затова може да става въпрос или за „разработка“ или за поредния чичко-мераклия, скрит в гаража си.

Голямо е изкушението обаче да се хване такъв индивид „в крачка“. Не толкова за нуждите на журналистическото разследване, колкото за „натриване на носа“. При всички случаи възможността да се попадне именно попадне на плешив индивид зад компютъра е твърде съществена. (Пък и в крайна сметка нали затова са медиите?!) Само ще допълним, че с протестите и пандемията се увеличиха и никове с определено съдържание, насочено към тийнейджърската аудитория. Има върху какво да се замисли човек, наистина.

След мега-кражбата от базата данни на НАП може да се стигне и до друг развой на събитията. Всичко опира до възможности и желание както за проверка, така и за контрол. И остава съмнение за полумистична връзка между вълната фалшиви мейли, обвиняваща в масово мастурбиране пред аудитория, кражбата на лични данни и предполагаемото присъствие в подобни сайтове.

Казус, на който може да се получи отговор. (Безспорно, друго логично обяснение дава възможността за продажба и предоставяне на лични данни.) Но не и еднозначен, защото на нито един от двата специално създадени за целта мейла не получиха подобно писмо, докато официалният периодично бива приканван към откуп. Очевидно именно той е продаден от трета страна, която разполага с масив от данни с електронни пощи на потребители.

В тези смутни времена истински възход преживяват българите с нестандартни наклонности – гейове, лесбийки… Джендър-идеологията набира сила с голяма скорост! Извратени – татковци, майки, синове, дъщери и приканване за инцест… Това е друг елемент от мрежата. Необясним бих казал, а юзъри посочват, че харесват майка си или баща си, че и повече.

Отвратителна работа – но дали е дело на болни възрастни мозъци или извратени млади съзнания?! Този въпрос също чака отговор.

И естествено – заплахи за насилие (до девето коляно), дори убийство. Използва се трикът, че ІР-то е засечено и идва „разплата“. Схема като от телефонните измами, тук приложена за елементарен (и често безсмислен) тормоз, който сигурно доставя удоволствие на психически нестабилни индивиди.

Съветът в такъв случай е въобще да не впечатлявате. Не само в чатове, но и въобще, защото просто няма смисъл, а опасност няма. Това можете да го проверите, ако поканете на реална среща агресивният юзър. Ако ви се губи време ще проследите, че обикновено 1 потребител с подобно поведение ползва няколко ника. А и винаги може да се потърси съдействие от органите на МВР. Което и препоръчително в повечето от случаите.

Това романтично отклонение не измества темата. Щом сте решили да „гоните кьоравото“ в мрежата от дивана е добре да имате и нерви за някои странични явления. При всички случаи не отваряйте изпратени линкове, имайте едно наум, спазвайте поведение на зрял човек.

Но така е, поради пандемията и най-обикновеното общуване се измести в Глобалната мрежа. Включително любовта и меракът. А Интернет определено не Елдорадо за удоволствията. Даже е добре да се избягва, но всеки себе си знае.

Иван Стоев