ПИК: Нинова намери нова врътка да изведе БСП от парламента – отива ли при Мангъров

Корнелия Нинова

Лидерката на БСП Корнелия Нинова намери нова врътка да реализира заветната си мечта от началото на този парламент – депутатите на столетницата да не участват в работата на Народното събрание, за което са ги избрали и получават сочни заплати.

Нинова е пуснала позивна до всички червени народни представители веднага след разглеждането на техния „алтернативен бюджет“ и приемането на разчетите на държавата за 2021 г. те да се запишат доброволци в болниците, които водят борба с коронавируса и незабавно да напуснат парламента. Лидерката е посочила, че записването става при секретарката на парламентарната им група Ивет. 27 от социалистите в парламента вече са го направили.

Въпреки това червените депутати посрещнаха с огромно озадачение новата идея на Нинова за излизане от парламента, тъй като тя е взета еднолично от нея, без заседание нито на Изпълнителното бюро, нито на Националния съвет. Така тя за трети път от началото на 49-ото Народно събрание ще принуди народните представители от БСП да не работят по същество, този път под благородния предлог, че стават доброволци в здравните заведения, за да помагат за борбата с коварната инфекция. А всъщност и трите пъти съвпадат с началото на партийните обиколки по предизборни кампании – първо за евроизборите, после за местните, а сега за парламентарните.

Трима от депутатите, които обаче са лекари, вече се пробваха на този терен – проф. Георги Михайлов, д-р Илиян Тимчев и д-р Десислав Тасков са на първа линия в лечението на COVID в болниците в Свищов и Шумен. Останалите обаче нямат нито подходящо образование, нито подходяща подготовка, за да бъдат нещо повече от санитари в болниците.

Освен това червените депутати се питат в кое здравно заведение ще влязат например Тома Томов или Нона Йотова. Както и дали със същото ще се заемат верните пажове на самата Нинова – Георги Свиленски, Христо Проданов и Крум Зарков.

Колкото до самата Нинова, те са убедени, че след като се лекува от коронавирус във Военна академия, макар дотогава да ругаеше мерките на здравните власти и правителството срещу нашествието на инфекцията, тя вече има имунитет и може смело да се включи в доброволческата дейност дори и като секретарка.

Съпартийците й смятат да я насърчат на това поприще, като я ориентират към новия шеф на COVID отделението в Инфекциозна болница Атанас Мангъров, с когото тя е единомишленичка по отношение на мерките. Още повече, че Мангъров е там като лекар само на 4-часов работен ден, а тя би могла да го подпомогне, като запълни останалите часове от работното му време.„И без това, колкото Мангъров ще се грижи за болните от коронавирус, толкова може и тя“, шегуват се мрачно социалистите.

При всички случаи социалистите са убедени, че напъните на Нинова да изведе червените депутати от парламента за трети път почиват единствено на пълната й неспособност да върши работа като народен представител и желанието й по този начин да прикрие собствената си неадекватност на позицията, която заема и в партията, и в Народното събрание.

Материал на Агенция ПИК