Захариева: РС Македония ще има място в ЕС когато е готова, в момента не е

Екатерина Захариева

Снимка: МВнР.

Българската дипломация не може да си позволи да води политика на очерняне на друга държава, каквато за съжаление виждаме, че Скопие води. Ние сме държава, член на Европейския съюз.

Това заяви пред БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по повод все още откритите въпроси с Република Северна Македония, които седят на дневен ред.

РС Македония ще има място в Европейския съюз тогава, когато тя е готова. В момента България не счита, че тя е готова, заяви още Захариева.

България продължава да бъде поддръжник на разширяването на членството на ЕС и тук не става дума за извиване на ръце, заяви дипломат номер едно. По думите на Захариева, управляващите в Скопие много грешно са разчитали, че България може да бъде “натисната” и да промени своите позиции.

Вицепремиерът посъветва съседската държава да не се отказват при първата трудност, която срещат по пътя – одобрението на Преговорната рамка. Тепърва предстоят трудностите, процесът не е лесен. България също мина по такъв път, каза още Захариева.

Тогава, когато утихнат страстите, включително и в България, и се започне да се мисли не толкова емоционално, когато спрат да се придържат към изграждането на държава, основана единствено и само на антибългарската идеология – тогава ще получат много повече, коментира още Захариева и подчерта, че от истината не можеш да загубиш.

Екатерина Захариева каза, че ще отиде в парламента и ще отговаря на поставените депутатски въпроси относно РС Македония, след като миналия петък участието ѝ в парламентарния контрол бе отложено заради пътуване извън страната. 

източник: БГНЕС