Домакинствата все повече разчитат на спестяванията си

жена разглежда дрехи в магазин

Снимка: БГНЕС

Независимо, че кризата доведе до увеличение на броя на милионерите във влогове, през третото тримесечие българинът като цяло е започнал да посяга на спестяванията си. Това показват данните от наблюдението на домакинските бюджети за юли, август и септември.

Доходите от изтеглени спестявания, които през третото тримесечие на 2019 г. са били средно 126,34 лв., през третото тримесечие на 2020 г. са се вдигнали на 145,70 лв. Като дял от общите доходи те са твърде малко – под 3,2%, но увеличение на тези пари се случва за първи път от години.

В началото на пандемията през второто тримесечие сумата на изтеглените спестявания е била едва 62,87 лв. и е намаляла в сравнение с второто тримесечие на 2019-а.

Най-голям дял в доходите на домакинствата в България продължава да има работната заплата – тя съставлява 55,2% от всичките му доходи. Пенсиите също имат значителен дял от 29,6%.

Като цяло доходите през третото тримесечие се увеличават, но с нищожните 2,2% на годишна база. За сравнение, досега годишният ръст на тези доходи винаги е бил над 11% и е достигал до 20%, поне през последните 3-4 години.

Разходите на домакинствата, които влизат в наблюдението – над 3000 в цялата страна, не показват нови тенденции, които да не са били наблюдавани досега. Разходите за храна например продължават да намаляват, но като дял от общите разходи са все още 30,1%, колкото са били и миналата година. Разходите за алкохол и цигари също намаляват, а разходите за облекло и обувки се увеличават, но темповете са много ниски.

По-сериозно се увеличават разходите за жилището. Комуналните харчове като ток, вода, парно и други на българина през третото тримесечие на 2019 г. са били средно 433 лв. на домакинство и тогава това е било 12,6% от всичките му разходи. Тази година той плаща за това средно 484,24 лв. и това е вече 14,2% от всичките му разходи. Към това трябва да добавим и разходите за поддържането на дома, мебелите и обзавеждането, които също се увеличават – от 118 миналата година на 123 лв. през тази година.

През третото тримесечие на пандемичната 2020 г. естествено разходите за свободно време, култура и образование падат, и то драстично – от 284 на 201 лв.

Разходите за транспорт също намаляват, но с далеч по-малко – от 240 на 230 лв.

Разходите за данъци и осигуровки също продължават тенденцията на увеличение, която продължава вече повече от 5 години, но то е с минимални темпове.

В потреблението на основни храни не са настъпили кардинални промени. Консумацията на хляб, която намалява от над 15 години насам, продължава да намалява и през третото тримесечие на 2020 г. един българин е изяждал средно 19,9 кг хляб за тримесечие, докато миналата година по това време е изяждал 20,4 кг хляб.

Данните показват, че намалява също консумацията на плодове и зеленчуци, сирене, месни продукти и други. Увеличава се само потреблението на прясно мляко – от 4,1 на 4,4 литра на човек, и на кисело мляко – от от 7,6 на 7,7 килограма.

От Dnesplus.bg