Математикът на щаба: Ако спазваме мерките, след 2 седмици падаме на 800 заразени на ден

проф. Николай Витанов

проф. Николай Витанов

ко се спазват мерките срещу разпространението на COVID-19, до две седмици броят на новозаразени на ден ще падне до 800. Това прогнозира в студиото на „Още по деня“ по БНТ математикът от БАН проф. Николай Витанов – член на Националния кризисен щаб, в коментара си за втората вълна и следващите етапи на пандемията.

Проф. Балтов: Твърденията за стаден имунитет бяха недопустими

По негови думи ако спазваме мерките при сегашната тенденция от близо 3 500 заразени на ден, първо – ще задържим на тази цифра, след десетина дена ще паднем на 3 000, следва да достигнем 2 000, а когато паднем под 2 000 на ден, „захапваме обратно плътния контрол над епидемията и падаме още надолу“.

„Времето на този вирус изтича, то е преброено. Дойде ли ваксината, този вирус ще бъде пречупен“, категоричен беше математикът.

Учениците от СУ „Найден Геров“ дариха 1400 предпазни маски (СНИМКИ)

Вирусът се разпространява по-бавно в не толкова плътно населени области или в районите, където населението е по-възрастно и контактите не са толкова интензивни, отбеляза той.

„Що се отнася до количеството на заразени на ден, сега се намираме в едно квазистационарно състояние около 3 500 души и е добре да го удържиме“, препоръча професорът.