Специалисти ще оказват психологическа подкрепа на ученици и учители

Телефон

Психолози ще оказват психологическа подкрепа на ученици, родители и учители в условията на пандемия. Услугата ще извършва чрез специално разкрита за целта телефонна линия и ще е напълно безплатна. В центъра по график на повикванията ще отговорят психолози. Линията работи от няколко дни в 6 областни центъра.

Ще закупуват хладилници за ваксините срещу COVID-19

„За една седмица имаме над 20 сигнала. Мога да кажа, че се поделят поравно между учители и родители. По-рядко се обаждат ученици. Линията е организирана в рамките на регионалния център. Имаме психолози, които дежурят. Линията работи в рамките на работния ден. Обслужват се сигналите – всеки един родител, ученик, учител може да се обади във връзка с COVID-19 и с последиците от кризата. Винаги отговаряме и се опитваме да създадем спокойствие“, обясни ръководителят на Центъра в София Калоян Дамянов пред Нова ТВ.

Той разделя сигналите на два вида. Част от сигналите са пряко свързани с необходимост от психилогична подкрепа, която е породена от чувството за изолация. Другите са свързани с администриране на процеса – как да се организира дистанционното обучение, какви стратегии да се използват, как да се създаде по-добра връзка между учениците. Линията е открита за първи път през пролетта, но сега всъщност заработва отново.

„Откривам съществени разлики. През пролетта сякаш имаше по-голяма неизвестност за самата пандемия, докато сега случаите не са свързани със самия вирус, колкото с конкретни проблеми, които са възникнали. Сега нещата са насочени повече към последиците, а през пролетта се борихме с неизвестното“, обясни Дамянов.

От Dnes.bg