Вицепремиерът Захариева: Българската позиция се представя манипулативно и изкривено в Северна Македония

Екатерина Захариева

Снимка: МВнР.

Българската позиция се представя манипулативно и изкривено в Северна Македония, посочи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на изслушването си в Народното събрание за позицията на страната по преговорната рамка за присъединяване на Република Северна Македония в Европейския съюз.

„Като цяло в Скопие не се търси общото, а разделението. Ето поради тези практики и договорът от 2017 г. всъщност не се прилага, за което България последователно е алармирала. Целенасочено българската позиция се представя манипулативно и изкривено“, коментира Екатерина Захариева.

Георг Георгиев: Компромиси по историческите въпроси със съседите ни не може да има

Тя изрази задоволство, че българските национални интереси в Република Северна Македония /РСМ/ са обект на обществен и политически консенсус. Захариева напомни, че през годините България е правила всичко по силите си в опит да постигне едно качествено ново начало в двустранните отношения със Скопие – от признаването на независимостта на Република Македония през 1992 г. до подаването на ръка за помощ във всяка криза, през българското председателство на Съвета на ЕС, когато България постави високо в дневния ред на ЕС разширяването до помощта ни за справяне с COVID – 19.

Министър Захариева коментира, че ангажиментите на РСМ към страната ни са запазили декларативен характер и са налице дълъг списък на случаи, в които Скопие не се придържа към подписани двустранни документи.

„Тоталитарното мислене продължава да държи обществото там в клещи. Тази неделя, организирано от кмета на Скопие, не от някоя НПО или група граждани, се честваше 40 години от смъртта на Тито. Докато голяма част от другите бивши Югославски републики почитат множеството жертви на режима на Тито, в Скопие неговото наследство се възвеличава“, допълни вицепремиерът Захариева. Според нея в РСМ се създава медийна истерия срещу България и българите.

Премиерът Борисов: Пенсионерите ще получават надбавки и догодина

„Ние оставаме вратата за комуникация със Северна Македония отворена, но няма как да изградим истинско приятелство върху лъжа“, уточни българският министър на външните работи.

Захариева заяви, че не вижда желание в Скопие да извърви европейски си път заедно с нас. По думите ѝ антибългарските доктрини остават по-скъпи за политическия елит, отколкото добросъседските отношения.

„Ще запазим добронамерения си подход. С това поведение от страна на РСМ се чувстваме заставени, длъжни сме временно да преустановим подкрепата си за провеждане на първата междуправителствена конференция“, увери Захариева. Тя изрази надежда двете страни да имат мъдростта на историята и да се изгражда истинско приятелство и добросъседство.

От Tribune.bg