Директорът на УМБАЛ „Свети Георги“: Според мен е нещастен случай. И двамата пациенти са били значително увредени

лекар

Не е практика пациентите да чакат по коридорите, за да бъдат приети. Проблемът е бил, че отделението е работело от скоро, логистиката не е била изградена още. Няма как да се каже кой е крив, кой прав. Не мога да кажа кой има вина, докато това не се докаже от прокуратурата или от наша проверка. Това обясниха от ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив на брифинг във връзка със смъртта на двама пациенти.

Персоналът е бил уведомен за приема на пациентите. Защо обаче персоналът не е реагирал навреме не стана ясно. Не се намери отговор и защо кислородът на един от пациентите е свършил.

Директорът проф. д-р Карен Джамбазов посочи, че състоянието на един от пациентите е било по принцип много тежко. Другият е починал ден по-късно.

„И двамата пациенти са били значително увредени. PCR тестът е бил положителен, той и за това е бил насочен към съответната структура“, каза още директорът.

„В деня на инцидента са приети шестима пациенти. Първите трима са приети спешно, тъй като са били в по-тежко състояние. Първият от тях е бил взет и качен за лечение. Пациентът на кислород е бил вътре в линейката, не е бил на тези стълби, на които е сниман, заяви директорът на болницата. Нямаме данни да е свършил кислорода“, поясни проф. д-р Карен Джамбазов.

„Това е война. Подложени сме на изключително напрежение, липсва на персонал“, коментира още ръководителят пред медиите.

От думите му се разбра, че някои медици напускат, като разберат, че ще лекуват пациенти с коронавирус. Налага се преместването на персонал от едно отделение в друго.

От Novini.bg

Още по темата: Починаха пациенти с COVID-19, оставени на стълбите пред болница