„Галъп“: Българинът не планува зимни почивки заради коронавируса

Зимен курорт.

Снимка "Фейсбук"

59,5% от българите не планират каквото и да било по отношение на почивка през зимата, 11,5% от пълнолетните българи възнамеряват да ползват някакъв вид туристическа услуга в зимния сезон. Условно, това се равнява на около 600 хиляди души, съобщава dnes.bg.

Други 23% планират да почиват, но по-скоро на гости на роднини и познати, или в собствени вили, къщи или други подобни – това са около 1.3 милиона пълнолетни българи, останалите се колебаят.

Това показва проучване по телефона, направено от „Галъп интернешънъл“, сред 1000 пълнолетни българи преди старта на зимния туристически сезон. Ползвана е панелна методика за максимална представителност на данните. Изследването е част от редовната програма, съвместно с Националния борд по туризъм, която периодично изследва планове и нагласи, свързани с туризма.

Цялостната посока на развитие на зимния туризъм у нас остава по традиция добра, според българите. Потенциалът за зимен туризъм се оценява високо, заедно с всякакви усилия на администрацията в това отношение. Коронавирусът и свързаната несигурност и ограничения обаче явно сериозно пречат на ранното планиране за зимния сезон. Когато става дума за туристическо пътуване, на този етап, общо около 600 хиляди пълнолетни българи правят планове да ползват някакъв тип туристическа услуга. Преди година по това време обаче те бяха над четири пъти повече. Времето ще покаже дали това ще остане само проблем на планирането или в пълнота ще се отрази и на самите пътувания.

Планиращите на този етап ползване на туристически услуги в чужбина са в порядъците само на десетки хиляди. При това положение изпъква по-скоро опцията пътуване до вили и къщи, до приятели и т.н. – сериозно го обмислят общо около 1.3 милиона души.

Осезаемо е влиянието на ситуацията около коронавируса.

Повече от една пета от всички запитани признават, че плановете им да почиват или да не почиват са силно повлияни от ситуацията с коронавируса. Друга една пета също декларират зависимост от ситуацията, макар и в известна степен. При онези, които действително планират туризъм, обаче този дял е доста по-сериозен – една трета от отговорите свидетелстват за известно влияния на необичайната ситуация.

Повече от половината от всички респонденти не намират зависимост от ситуацията с коронавируса – вероятно и защото голяма част от тях по принцип нямат туристически планове. 

Около 60% от възнамеряващите да почиват като туристи тази зима се канят да празнуват коледните и новогодишните празници в България. Това са близо 400 хиляди души.

Пет пъти по-малко пък са онези, които планират да прекарат Коледа и Нова година като туристи в чужбина, а сигурните от тях са на пренебрежимо ниски нива.

Извън коледните празници, на ски или друг тип почивка през зимата, планират да бъдат като туристи в България около 260 хиляди души. Една трета от тях са съвсем сигурни в пътуването си.

СПА, винен, културно-исторически и пр. туризъм в България, извън Коледа и Нова година, планират общо около 500 хиляди пълнолетни българи, а около 200 хиляди от тях смятат, че на този етап са сигурни, че ще ползват такава туристическа услуга.

Подобен туризъм в чужбина на този етап е план на около 80 хиляди души, макар че само една четвърт от тях са сигурни.

Като цяло, броят на деклариращите планове за поне едно туристическо пътуване през зимния сезон в България (общо около 600 хиляди души сега), спрямо аналогичния период на миналата година, е спаднал около четири пъти, а в чужбина (общо около 160 хиляди души сега) – около седем пъти.

Средната планирана сума за зимна почивка сега е 1252 лв., а преди година е била 985 лв. Вероятно ръстът на сумата сега се дължи и именно на факта, че очаквания наистина да пътуват като туристи имат най-вече по-платежоспособните българи. Планирана продължителност на почивката е около 6 дни.

Като цяло, усилията на ресорното министерство и на министъра Мариана Николова се оценяват по-скоро положително, макар мнозинството от анкетираните да не изразяват позиция. Общата оценка за посоката на развитието на българския зимен туризъм остава добра в очите на българите: 48,8% казват, че той се подобрява, срещу 21,7% които смятат, че не се подобрява. Останалите се затрудняват да отговорят и техният дял нараства в сравнение с миналата година.

На всички респонденти традиционно бе зададен и въпрос как биха оценили условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които страната ни предлага за зимен туризъм – от обобщен личен опит. Оценките и тази година са подчертано добри. По-скоро добри, казват 45,9% и определено добри – 23,9%. По-скоро не са добри за 9%, а определено не са добри – 4,4%. Останалите не могат да преценят. Няма съществена разлика в структурата на отговорите спрямо миналата година. Може би в известна степен расте делът на затрудняващите се да отговорят.

–––––––––––––––––––––––

Изследването е направено от „Галъп интернешънъл“ сред 1000 българи на възраст над 18 години в периода 2 – 6 ноември 2020 г. 1% се равнява на около 57 хил. души (по официални данни). Допитването е част от редовната програма, съвместно с Националния борд по туризъм, която периодично изследва планове и нагласи, свързани с туризма.