Министър Ангелов: Заетостта на леглата за неосложнени пациенти с COVID-19 е 46%

здравният министър Костадин Ангелов

Снимка БТА

Заетостта на леглата за неосложнените пациенти е 46%, а за интензивни – 25%. Това обяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на ежеседмичния брифинг на Националния оперативен щаб.

По негови думи заетите легла за болнично лечение в Благоевград са 61%, Бургас – 56%, Варна – 66%, Пловдив –60%, Русе – 77%, Търговище – 82%, Шумен – 132 %. 

Доц. Кунчев: Ако не спазваме тези мерки, следва да въведем по-строги

Ангелов съобщи, че до момента 4330 са положителни лица сред медицинския персонал. 31 са починалите в страната медици.

Излекуваните пациенти през настоящата седмица са 3105 души.

Министър Ангелов заяви, че хората продължават да не разбират мерките, които се взимат:

„В самото начало видяхме, че коридорът 8-10 ч. е недостатъчни. Преместихме този коридор следобяд. Часовете и коридорът е бил обсъден с експерти. Той обаче сега носи някакво несъгласие от магазините и някакви притеснения у гражданите. И аз си задавам въпроса къде сбъркахме. Ние трябва да пазим живота на възрастни хора и ми е много трудно да разбера, видите ли, в тези часове трябва да влязат младите да пазаруват. Но защо за Бога чакат? Не могат ли да проявят разбиране?“, каза той.

Симидчиев: Има връзка между мръсния въздух и по-тежкото протичане на COVID-19

„Както знаете ние сме във война и в тази война ние трябва да спасим колкото се може повече български граждани. И всички ние трябва да разберем, че мерките са за това. Ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост“, добави Ангелов. 

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов посочи, че всички нуждаещи се ще бъдат прегледани, а при необходимост – хоспитализирани. Той призова хората да спазват мерките, за да не се затруднява
допълнително системата на здравеопазването.

Той изтъкна още, че обстановката в София е усложнена, но лечебните заведения са подготвени и заредени.

ВАРНА новини