Министър Вълчев: Следващите седмици ще са най-тежките за образователната система

ВАРНА новини лого

Снимка: Фейсбук, Министерство на образованието и науката.

„Вероятно е в следващите седмици да се сблъскаме със сезонните грипни вируси. Това ще бъдат най-тежките седмици за образователната система, тъй като двата вируса могат взаимно да се усилят“. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев по БНТ.

„Нашият режим е най-либерален, лятото избрахме модела на невзаимодействие, за да позволим процесът да се провежда без задължителното носене на маска“, каза още той.

Припомняме, че министърът издаде заповед, с която нарежда в учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап -от 5-и до 12-и клас, включително – да носят лични предпазни средства за лице – защитна маска или защитен шлем.

Според министъра носенето на маски е полезно и за учениците, и за родителите. „Не можем да убедим всички родители, но ще се постараем да го направим. При малките деца е по-трудно. Необходимо е да защитим и учителите“, обясни Вълчев.

„Всяка година имаме между 20 хил. и 40 хил. ученици, които боледуват от сезонните грипните вируси. Препоръчвам поне по 10 минути да са отворени прозорците в класните стаи, когато това е възможно“, каза още той.

По думите му при локдаун няма да изчезне вируса, дори да се намалят стойностите на заразените. „Няма гаранция, че няма да се увеличат. Не може да си позволим до края на учебната година учениците да бъдат на обучение само в електронна среда вкъщи – това ще проведе до проблеми в мотивацията им за учене, обездвижване, десоциализация, психическа тревожност“, предупреди министър Вълчев.

От Dnesplus.bg