Мюзикъли, опери и джаз представя Коледният музикален фестивал във Варна

Опера Варна

Снимка: Igor Ackov

Мюзикъли, опери, симфонични концерти и джаз премиера ще види публиката във Варна по време на XXI Коледен музикален фестивал на Държавната опера. Музикалният формат стартира тази вечер със специален симфоничен концерт, посветен на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен, съобщиха от пресцентъра на Театрално-музикалния продуцентски център в крайморския град. На диригентския пулт ще застане маестро Георги Николов, а солист ще бъде изключителният български пианист от световна величина Людмил Ангелов.

Музикалната Коледа ще продължи с хитовия мюзикъл на сър Андрю Лойд Уебър „Любовта никога не умира“. Постановката е на проф.Светозар Донев. „Мюзикъл Гала“ ще зарадва почитателите на жанра с откъси от произведения на Андрю Лойд Уебър на 8 декември. Празничният концерт е под режисурата на Сребрина Соколова и диригентството на Страцимир Павлов.

В рамките на фестивала публиката ще види още 3 мюзикълa – премиерните от тази година „Чаплин – Мюзикълът“ от Крис Къртис с режисьор Борис Панкин, „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте с режисьор Петко Бонев и „Чикаго“ от Джон Кандър, отново на Борис Панкин.

Коледният фестивал ще поднесе на почитателите на оперното изкуство три от най-добрите постановки на Държавната опера Варна. Шедьовърът на Верди „Бал с маски“ е под трактовката на испанския режисьор и сценограф Игнаси Кристиа. Зад диригентския пулт ще бъде маестро Григор Паликаров. „Макбет“ от Джузепе Верди е последната постановка на главния режисьор на оперния театър във Варна Кузман Попов, който в края на октомври пое по вечния си път. Спектакълът ще бъде под диригентската палка на Стефан Бояджиев. Публиката ще види и „Норма“ от Винценцо Белини с диригент Сунай Муратов.

За 30 ноември е планирана световната премиера на „Jazz Cats Symphony“ – юбилеен авторски проект на Христо Йоцов, перкусионист и композитор. Освен него, на сцената ще бъдат Арнау Гароффе – тенор, саксофон, Любо Цанев – пиано, Димитър Карамфилов – контрабас и Оркестърът на Държавна опера под диригентството на Ганчо Ганчев.
Обичаният от варненската публика традиционен Коледен концерт тази година ще има три издания – на 17, 22 и 23 декември.

При всички културни събития ще бъдат спазвани стриктно противоепидемичните мерки с редуциран брой на зрителите до 30 процента от капацитета на залата на Основна сцена.