Никол Пашинян огласи план за стабилизирането на Армения

ВАРНА новини лого

Министър-председателят на Армения Никол Пашинян.

Премиерът на Армения Никол Пашинян огласи днес шестмесечен план за действие, който по думите му цели да гарантира демократичната стабилност на страната въпреки промените в правителството му, предадоха от Ройтерс, цитирани от БТА.

Той отхвърли призивите на опонентите и протестиращите да подаде оставка заради катастрофалното според тях преустановяване на военните действия между Азербайджан и арменските сили в Нагорни Карабах и прилежащите му зони. Съгласно издействаното с посредничество на Русия мирно споразумение голяма част от територията, контролирана от арменците, премина към Азербайджан, чиято армия превзе азерски територии, изгубени след войните през 90-години между двете съседни страни.

По-рано тази седмица арменският външен министър подаде оставка.
В своя пост във „Фейсбук“ днес Пашинян заяви, че поема пълната отговорност за стабилизирането на Армения и за гарантирането на нейната национална сигурност. „Аз съм напълно непоколебим“, пише той, преди да изброи 15-те точки от своя план.

Те включват подновяване на официалните преговори за Нагорни Карабах под егидата на Минската група на ОССЕ, като приоритетът ще бъде връщане на хората на териториите, останали под контрола на арменци. Това включва помощ за възстановяване на жилищни сгради и повредена инфраструктура, оказване на финансова помощ на роднините на загиналите и осигуряване на адекватно лечение на ранените. Сред другите точки в плана са уточняване на правния статут на Нагорни Карабах, извършването на военна реформа, промени в изборното законодателство, а също справяне с коронавирусната пандемия и подобряване на икономическата ситуация.

„През юни 2021 ще представя отчет за тази пътна карта“, заявява Пашинян и отбелязва, че общественото мнение ще се отчита при предприемането на бъдещите действия.