Рецепта на деня: Свински вратни пържоли на каменна плоча

пържоли на плоча

Зимата чука на вратите, децата все по-често питат за Дядо Коледа и макар, че сме във времето на постите, предлагаме една зимна рецепта, подходяща за всички, които смятат, че най-хубавите зеленчуци растат „на кокал“.

Пандемията ни затвори по домовете и за хиляди семейства единствената възможност за разпускане останаха вилата, семейната къща на село или просто пикник в гората. Скарата е задължителен атрибут в това развлечение, но когато забравим да я вземем или просто за да се поглезим, може да опечем месото така, както са го правили и хайдутите – на камък.

За днешната ни рецепта са необходими свински вратни пържоли – по една или две на човек, според големината на пържолите и апетита на тези, които ще ги хапват, и подправки: черен пипер, пушен червен пипер, сминдух, олио и малко сол.

Предварително нацепваме леко месото, перпендикулярно на жилките, обмазваме го с олио и го овкусяваме с подправките. Без сол! За да се опече хубаво и да остане сочно и вкусно, солта се прибавя едва след като вече месото е опечено.

Колкото по-дълго седи в маринатата с подправките, толкова по-добре, но поне 1 час е необходимо „да си дръпне“ ароматите.

За начинаещите е много важно да припомним (защото сме наблюдавали ужасяващи начини за палене на огън), че ползването на всякакви найлони, пластмасови изделия и други продукти от този род, за да „тръгне огъня“ са абсолютно забранени, особено когато после ще се приготвя храна.

Хубав огън можете да запалите с малко тънки сухи съчки, парче хартия и малко суха трева в основата, а дървата (за предпочитане сухи и не много дебели, все пак няма да печем цял вол) се поставят като пирамидка над разпалките.

Важно е да си намерите и подходящ, устойчив на огън плосък камък.

Когато огънят се разгори, поставяте отгоре каменната плоча. Важно е да остане разстояние между нея и горящите дърва. Ако нямате друго, можете да ползвате два еднакви, по-големи камъка. Плочата трябва да се измие предварително, да се подсуши и после да се нагрее хубаво на огъня. За тази „скара“ не е необходимо да чакате дървата да прегорят и да стане жар.

Печете пържолките (според вкуса си – по-препечени или алангле) от двете страни, посолявате месото и консумирате с удоволствие и на чист въздух, далеч от заразата!

Да ви е сладко!

ВН