Учениците 6 – 12 клас във Варна продължават дистанционно до 30 ноември

Дочка Михайлова и Стоян Пасев.

Дочка Михайлова и Стоян Пасев.

Учениците 6 – 12 клас продължават дистанционно до 30 ноември във Варна, малките от 1 – 4-ти клас остават присъствено, тъй като те не могат да стоят сами у дома.  Това заяви областният управител Стоян Пасев на редовния брифинг на Областния кризисен щаб. 

След тази дата, те ще учат по изготвени графици от директорите на училищата. 

Има установени заразени 3-ма инспектори от РЗИ-Варна, изолирани са, издирени са контактните лица и е извършена дезинфекция на сградата“, заяви д-р Дочка Михайлова, директор на Здравната инспекция.

Установени са няколко огнища на зараза с COVID-19 – в Дом майка и дете, където са установени 9деца и персонал, в Център за семейно настаняване, в който са установени само заразен персонал и в клон на Пощенска банка, но там е значително по- малко. 

„В училищата има тенденция да се заразяват повече учители“, заяви д-р Елена Генева – началник Отдел противоепидемичен контрол към РЗИ – Варна. За изтеклата седмица 10 учители са дали положителни проби, а в детските градини е заразен само персонал – учители и помощник възпитатели. 

„Расте броят на заразените, а с тях и на тези, които постъпват в болници. Това, което се забелязва в последната седмица е, че доста тежко все повече хора преболедуват вируса“, коментира д-р Михайлова. Тя описа обстановката във Варна като „доста тревожна“.

Тя допълни, че във Варненска област почти е изпълнена заповедта на министъра на здравеопазването, а именно да се осигури 25% от легловата база на болниците за лечение на COVID-19. 

Относно връщането на хора от болниците и отказването да бъдат преглеждани, тя обясни, че става дума за чисто организационни пропуски и проблеми. По думите и, хората от страх искат да влизат в болница, дори и да нямат нужда.

Кръвният център вече работи от няколко дни“,заяви областният управител Стоян Пасев. Той подчерта, че доста от дарителите нямат достатъчно количество антитела. 

Геновева Михайлова, „Днеc+“