Емил Радев: Край на вечните длъжници в България!

Емил Радев

България най-после има механизъм за освобождаване на физическите лица от дългове! Приет с единодушие! С вота си на второ четене днес Народното събрание извървя и последната стъпка към дългоочаквания край на т.нар. „вечни длъжници”. Радвам се, че колегите в българския парламент постигнаха пълен консенсус по законопроекта за допълнение на Закона за задълженията и договорите. Смятам, че с въвеждането на 10-годишна давност за задълженията на физическите лица даваме възможност на много български граждани, изпаднали в затруднение, да продължат живота си начисто. Това написа във „Фейсбук“ евродепутатът от ГЕРБ\ЕНП Eмил Радев.

Законодателната промяна предлага още една антикризисна мярка в настоящата ситуация, но не и „вратичка” за недобросъвестните длъжници. Давността няма да се прилага за непозволено увреждане и неоснователно обогатяване, за задължения за издръжка, трудово възнаграждение или обезщетения по Кодекса на труда, за задължения по приватизационни сделки и реституционни процеси.

Внушенията, че законът ще е удар по финансовата ни система, са резултат от лобизъм. Да, ще има засегнати, но това ще са единствено колекторските фирми, на които се прехвърлят несъбираемите задължения, посочва още варненецът.

Вече повече от 10 години говорим за възможността длъжниците, изгубили имуществото си, да получат спасителен пояс срещу безкрайното преследване на кредиторите. Досега страната ни беше единствената в ЕС, която не предлагаше втори шанс на физическите лица. От днес това се променя и още следващата година очаквам да видим резултатите, завършва постът на Емил Радев.

Още по темата: ГЕРБ и БСП се хванаха за гушите след ветото на Радев – разбраха се само за вечните длъжници (ВИДЕО)