Рецепта на деня: Спаначени кюфтета (от тефтерчето на баба)

Спаначени кюфтета.

Източник fitwell.bg

Продукти:
2 ч.ч. попарен, отцеден и пасиран или нарязан спанак (400 гр.)
500 мл. вода
1 връзка ситно нарязан пресен лук
2 скилидки чесън
300 гр. овесени ядки, трици или царевично, оризово, картофено брашно
1 с.л. пълнозърнест сусамов тахан
1 с.л. сусам
1 с.л. ситно нарязани орехи
1 с.л. ленено брашно или семки
сол, чубрица, джоджен, люта чушка – на вкус
2 с.л. олио (зехтин)

За соса:
кисело мляко, джоджен, чесън, черен пипер

Приготвяне:
Затоплете леко водата и в нея накиснете овесените ядки, трици или изсипете едно от изброените по-горе брашна – те са подходящи за хората с глутенова нетолерантност. Нека така останат в рамките на четвърт час. През това време подгответе спанака към който добавете сусамовия тахан, лютата чушка, чесъна, пресния лук, солта, чубрицата и джоджена. Към така получената смес добавете и накиснатите овесени ядки и семена. Объркайте внимателно и най-накрая добавете зехтина.

В голяма тава поставете хартия за печене върху която започнете да нареждате кюфтенцата, които оформяте с помощта на ръце или да слагате със супена лъжица. За да оформите красиви кюфтета е добре ръцете ви да са мокри с вода или намазнени със зехтин.

Така получените кюфтета изпечете във предварително загрята фурна на 180 градуса или спокойно можете да изсушите за няколко часа на 45 градуса.

Сервирайте със сезона салата, суров хрупкав хляб от семена и сос приготвен от кисело мляко, джоджен, чесън и черен пипер.

Добър апетит!