Йорданка Фандъкова: Всичко беше подготвено през лятото, през пролетта нямаше дори елементарни неща по болниците

Йорданка Фандъкова

Снимка БГНЕС

В момента заради ситуацията трябва да търсим баланс, като водеща трябва да е възможността болниците ни да ни лекуват. Това коментира пред БНТ столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя говори за мерките около коронакризата в училищата, ситуацията в столичния градски транспорт и за това как ГЕРБ се справят с кризисната ситуация.

„Когато говорим за мерките заради коронакризата в училищата трябва да сме наясно, че младите са доста активни – коментира столичният градоначалник – При големите е възможно задължителното носене на маски. Трябва да се търси обаче баланс, но водещ критерии трябва да е възможността болниците да ни лекуват. Учител съм и знам как се отразява това онлайн обучение на децата. Имам и деца в къщи. Колкото и да е перфектно организирано, проблемите са ясни. Въпреки това, децата имат нужда от общуване с учители, но в момента би било безотговорно да се разхлабват мерки. Трябва да се походи внимателно”.

Йорданка Фандъкова коментира и ситуацията в столичния градски транспорт.

„Чувстително са намалели пътниците в градския транспорт, но не намаляваме колите а само интервалите – каза тя. – Правим всичко възможно градския транспорт да се движи нормално и да дава възможност хората да ходят на работа. Разболяват се персонал, машинистите в метрото, но колегите успяват да се справят и транспорта да се движи нормално.

Чувствително е на минус транспорта. Заради това и при последна актуализация предоставихме нови 5 млн. лв.за финансиране на градски транспорт, за обслужване на гражданите.

Фактор за замърсяване на въздуха са автомобилите, но в момента имаме необичайна ситуация. Опитваме да реагираме. Факт е, че и автомобилите по улиците намаляха. Много хора останаха да работят от вкъщи учениците също са вкъщи. Намалява потока от автомобили.

Винаги сме работили със сериозна бюджетна финансова дисциплина, като това ни помогна, въпреки двете актуализации на бюджета на общината тази година. Запазихме проектите и дори имаме области, в които чувствително увеличаваме нещата за догодина, за строежа на детски градини. Сериозни инвестиции в строителство и реконструкции на детски градини и училища. Влязохме по-сериозно и в кварталите, повече възможности за ремонти на тротоари на малки улици имаме. Много са важни реконструкциите на междублоковите пространства – три района  „Красна поляна”, „Надежда” и  „Овча купел”. Там кметовете получиха финансиране по специална програма. Квартални паркове, засаждат дървета и храсти. Монтират колчета, автомобилите да не се качват по тревните площи и да разнасят кал. Дано следваща година имаме тази възможност за работа”.

Йорданка Фандъкова коментира и проспа ли лятото ГЕРБ.

„Не може да се говори това – категорична бе тя. – През пролетта нямаше елементарни неща по болниците. Нямаше маски, апаратура. Всичко бе подготвено през лятото. Здравният министър неведнъж обяви план за увеличаване на леглата. Ситуацията е динамична и най-важното –  непозната. Трудно се планира заради което е важна координацията. Работим тясно с министър на образование и този на здравеопазването. Трудно някой може в момента да дава оценки. Сега е време за мобилизиране, разбиране за общуване и мислене заедно”.

ПИК