Шефът на пловдивската болница „Св. Георги“: 7 души са засегнати заради липса на човещина

ВАРНА новини лого

Снимка "Фейсбук"

„Засегнати ще са 7 души след смъртта на двама пациенти с коронавирус в пловдивската болница „Свети Георги“ заради липса на човещина, професионализъм и отношение към пациента“ – това заяви директорът на лечебното заведение проф. Карен Джамбазов пред bTV, след като стана ясно какви ще са наказанията след фаталното чакане на стълбите.

Лекар, двама санитари, шофьорът на линейката, оставила двамата пациенти на студа, както и административен ръководител са освободени. Двама души са с предупреждение за уволнение.

Освен двамата мъже, в новото COVID отделение битката за живота губи и трети мъж, разказа неговата дъщеря, също разкарван от клиника в клиника.

„Всичко друго може да приемем, основният проблем е човещината и отношение към пациентите, това е непростимо, поради тази причина, излезе комисията със заповед и 7 души ще са засегнати“, каза  Джамбазов.

Той поясни, че от деня на сигналите е започнала проверка в болницата. Това, което се е случило в детайли, е проявяване на непрофесионализъм по конкретния случай.

„Свети Георги“ не отказва прием и лечение в най-тежките случаи – една от големите болници в България сме, разкриваме легла, увери професорът.

„Пациентите са били преместени, за да може и други да получат медицинска помощ. Проблемът е кой и как ги е преместил“, каза още директорът на лечебното заведение.

Областният управител Дани Каназирева определи трагедията в болницата като недопустима и заяви, че има 20 здравни заведения, които са подложени на напрежение, но има легла. Големият проблем е липсата на персонал, поясни тя.

„Хоспитализирани са близо 900, постоянно поетапно разкриваме легла – 924 засега са и 90 интензивни в тях. Всички болници са ангажирани- частни, държавни и общински“, каза още Каназирева.

dir.bg