Рецепта на деня: Мерджемек – вкус от ориента (СНИМКИ)

мерджемек

Мерджемек или крем супа с червена леща е едно от най-популярните ястия в турската кухня. С малки отклонения, тя се приготвя почти по един и същи начин във всички краища на Турция. Днес ще ви представим един малко по-различен и здравословен вариант, без запръжка, а лютият червен пипер сме заместили с комбинация от бял пипер и джинджифил. Бързо, лесно и много вкусно!

Необходими продукти:

2-3 картофа

1-2 моркова

1 глава лук

2/3 ч.ч. червена леща

50 гр. краве масло

1/3 ч.л. джинджифил

1/4 ч.л. бял пипер

1/3 ч.л. черен пипер

1 ч.л. смлян сух джоджен

сол на вкус

Начин на приготвяне:

Обелените и измити картофи и моркови нарязваме на едро.

картофи

Прибавяме лукът, разделен на люспи. Прибавяме топла вода и варим докато морковите започнат да омекват.

леща

Прибавяме измитата и отцедена леща и продължаваме да варим докато се свари и лещата.

сварените зеленчуци

Сваляме от котлона, прибавяме маслото и подправките, посоляваме и пасираме.

При поднасянето, по желание може да подправите със запържено в олио доматено пюре, подправено с малко лют или пушен червен пипер.

Да ви е сладко!

ВН