За пример! Младежи построиха еко беседка край Аврен (СНИМКИ)

беседка

Епидемията от COVID-19 и свързаните с нея ограничения оказаха огромно влияние и върху социалните контакти на хората. Изолацията е неприятна за всички, но може би най-трудно я приеха младите хора. Онлайн обучението замени класните стаи, а Instagram, Facebook и Twitter се оказаха алтернатива на срещите, дискотеките, разговорите и купоните.

Единственото относително безопасно място за общуване на младежите, а и на по-възрастните, се оказаха срещите „на открито“, сред природата. За съжаление тези събирания са подвластни на природните закони – дъжд, вятър, силно слънце… Именно това подтикнало група младежи от с. Аврен да направят нещо за себе си и за другите, като построят импровизиран „екопарк“ в дъбовата гора край селото.

Според Деница, която влезе в ролята на мой екскурзовод до това красиво кътче на Авренското плато, в инициативата са участвали със собствен труд 15-тина младежи от селото, а когато било необходимо помагали и родителите.

беседка

Младежите са на възраст между 15 и 18 години. Повечето учат във Варна и живеят в общежития или на квартира в града, защото въпреки усилията, които общинска администрация в Аврен полага, търсейки решение на проблема, общинският център към момента няма редовна автобусна връзка с Варна.

Деница разказва, че когато започнала ковид кризата и всички останали да учат онлайн им било доста трудно. Но за разлика от съучениците си в града, младежите от Аврен имали възможност да се разхождат в околностите на селото.

Така неусетно започнали да се срещат край „Дядо Радевата“ чешма. После ги заваляло… И пак така, неусетно се родила идеята да си построят беседка.

беседка

Тук приложили на практика всичко научено в училище, а където знанията не достигали, помагал опитът на родителите им – със съвети и техника възрастните подкрепили инициативата на децата си.

беседка

„Събирахме паднали дървета и сухи клони в гората.“ – обяснява Деница и допълва с гордост, че никой от тях не би посегнал да отсече „живо дърво“ за строежа на беседката.

беседка

„Момичетата рязахме с един трион, за да изравним дърветата, все пак трябва и да е хубаво. Момчетата ги редиха, а после донесохме глина. Забъркахме глината с плява от блока и измазахме постройката за да не духа.“- разказва момичето и по гласа й личи колко се гордее с направеното.

Според моята „екскурзоводка“ сега много хора посещават това място. Идват и от съседните села, даже от Белослав и Варна.

Природата е прекрасна, водата от чешмата е студена, а младежите са изградили огнище и даже казан за боклук са поставили, за да не хвърлят „туристите“ отпадъци в гората.

беседка

„Събираме се тук да играем на различни игри, да учим или просто да си приказваме.“, продължава разказа си Деница и споделя, че понякога идва и сама, само с кучето си, за да помисли на спокойствие за бъдещето си – къде ще продължи образованието си, каква специалност да избере, каква ще стане.

Може би и някои от другите младежи идват тук понякога сами, за да „поразмислят“ по тези и други теми. Но независимо какво ще решат и какъв път ще поемат в живота си, те вече са показали най-важното, че са добри, умни и работливи млади хора. За пример!

Снимки и текст Маня Петрова

Още по темата: Кметът на Община Аврен благодари на младежите, построили еко беседка (ТЕМА С ПРОДЪЛЖЕНИЕ)