Ким Чен-ун е разпоредил екзекуции и затваряне на Пхенян за справяне с пандемията

ВАРНА новини лого

Властите в Северна Корея са екзекутирали най-малко двама души, забранили са морския риболов и са затворили столицата Пхенян в трескавите си усилия за ограничаване на разпространението на новия коронавирус и щетите за икономиката. Това са казали днес представители на южнокорейското разузнаване пред членове на парламента в Сеул, предаде БТА, цитирайки АП.

Южнокорейски депутати, присъствали на брифинга на Националната разузнавателен служба, заявиха пред репортери, че режимът на Ким Чен-ун е наредил на севернокорейските дипломати в чужбина да се въздържат от действия, които може да провокират Съединените щати, поради опасения, че администрацията на избрания за президент на САЩ Джо Байдън може да възприеме друг подход към Северна Корея. Според разузнавателните данни Ким бил изпаднал в „краен гняв“ и вземал „ирационални мерки“ срещу пандемията и нейното икономическо въздействие, каза един от цитираните законодатели.

Миналия месец бил екзекутиран човек, занимаващ се с обмяна на валута. Той е бил държан отговорен за срива на обменния курс на севернокорейския вон. През август бил екзекутиран и висш чиновник по обвинение, че е нарушил правилата за внос на стоки от чужбина, казали представителите на южнокорейското разузнаване. Според тях напоследък Северна Корея е поставила под блокада столицата Пхенян и северната провинция Чаган заради разпространението на коронвируса. По-рано този месец е бил наложен локдаун и други области, където властите били открили неразрешени стоки и чуждестранна валута.

Експерти спорят дали Северна Корея ще поднови скоро ракетните си изпитания в опит да привлече вниманието на Байдън. При смяна на стопанина на Белия дом режимът в Пхенян често е изстрелвал ракети, за да укрепи позициите си за евентуални преговори с бъдещата администрация във Вашингтон, отбелязва АП.