Трир почете жертвите при нападението с кола в пешеходната зона на града

ВАРНА новини лого

Стотици хора участваха днес в церемония в Трир в памет на жертвите при вчерашното нападение с кола в пешеходната зона на германския град, предадоха от ДПА, цитирани от БТА.

Опечалените запалиха свещи и положиха цветя на Порта Нигра – порта от римско време към югозападния германски град, недалеч от мястото, където водач на джип уби петима души и рани други 14.

Трир е в траур, Трир страда, но Трир няма да се предаде, каза кметът Волфрам Лайбе. Той положи венец на Порта Нигра заедно с Малу Драйер – министър-председателка на провинция Райнланд-Пфалц, която живее в Трир.

Скърбим заедно със семействата на мъртвите и се молим за ранените, каза Драйер. Тя изтъкна, че пострадалите ще трябва да носят последиците от четирите смъртоносни минути през целия си живот.

Абсолютно нищо не може да оправдае това брутално и ужасно престъпление, подчерта Драйер.

Лайбе съобщи, че утре в 13.46 ч. – точният час, когато започна атаката – в Трир ще има минута мълчание в памет на жертвите. Камбаните на всички местни църкви ще бият траурно.

По-късно днес шофьорът, който беше задържан на местопрестъплението, ще се изправи пред съдия, за да се определи мярката му за неотклонение.

Извършителят е 51-годишен германец.

Няма данни мъжът да страда от душевно заболяване. Предстои съдебните власти да решат дали да го изпратят в предварителен арест или в психиатрична институция от затворен тип.

Причината за нападението остава неясна. Властите казаха, че няма данни извършителят да е бил воден от политически мотиви.