Усилията на държавите-членки за цифровизирането на съдебните системи ще бъдат финансово подкрепени чрез европейски фондове и програми

ВАРНА новини лого
Усилията на държавите-членки за цифровизирането на съдебните системи ще бъдат финансово подкрепени чрез европейските фондове и програми. Това увери комисар Дидие Рейндерс в отговор на поставен въпрос от страна на евродепутата Емил Радев при размяната на мнения на провелото се заседание на правната комисия на ЕП.
 
„Категорично подкрепям новия пакет от законодателни инициативи, включващ мерки за цифровизиране на правосъдието и европейска стратегия за съдебно обучение“, написа в свой пост във Фейсбук евродепутатът.
 
„COVID кразата налага да ускорим дигитализирането на съдебните системи, за да подобрим достъпа на гражданите до правосъдие, а също и трансграничното сътрудничество между съдилищата на държавите-членки. Като форма на онлайн обмен на данни за целите на електронното правосъдие системата e-CODEX е от решаващо значение за модернизиране на комуникацията при трансгранични съдебни производства“, добави Емил Радев.
 
По думите му това ще позволи на компетентните съдебни органи, юристите и гражданите да изпращат и получават документи, правни форми, доказателства или друга информация бързо и по сигурен начин.
 
„Комисар Рейндерс декларира, че ще бъде осигурена финансова помощ от ЕС за държавите-членки за подпомагане въвеждането на системата е-CODEX“, отбеляза още Радев.