Шефът на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов разкри кога и как започват инжекциите

ВАРНА новини лого

Колаж ПИК

Ползите от ваксинирането ще са повече от рисковете. Изготвят се списъци при общопрактикуващите лекари с имената на пациенти, които искат да бъдат имунизирани срещу COVID-19. Няма първи, втори и трети, има основни групи, които ще се ваксинират. Ваксинирането ще върви паралелно, но с приоритет. Това заяви за БНР председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Той поясни, че първите 125 000 дози ще бъдат за хора, които работят в критичните сектори.

Работата на щаба е да прецизира бройката от съответните групи и да започне ваксинирането. Хладилниците, които имаме, са достатъчни, за да съхраняват дозите. Ваксинирането ще започне още с пристигането на ваксините в края на месеца, увери той.

По думите му дори преболедувалите е добре да се ваксинират.

Правилата за ваксиниране ще пристигнат със самата ваксина. Общопрактикуващият лекар ще прецени дали даден пациент е подходящо да се ваксинира. Няма да се изключим от активно наблюдение на ваксините. Нека се ваксинираме, това е единственото специфично средство, иначе ще изгубим човешки животи, допълни той.

Проф. Гигов подчерта, че специалисти по веригата ще преценят съотношението полза – риск, т.е. дали ползата е по-голяма от риска, ако не си направим една ваксина.

Рискът е много по-голям от ползата, ако не си направим ваксината. Днес имаме методи, които много по-бързо могат да дадат оценка за ефективността, токсичността на дадена ваксина. Науката постоянно напредва. Никоя фирма не би си позволила да пусне рисков продукт, защото е риск и за самата нея, посочи той.

Проф. Гигов отчете, че при извънредно положение държавата се натоварва с финансирането на всички спасителни операции, затова ваксините ще бъдат безплатни.

ПИК