Почина ловецът на глави Боба Фет от „Междузвездни войни“

ВАРНА новини лого

Снимка John Phillips/Getty Images

Джеръми Бълок – британският актьор, който първи слага шлем, наметало и ракетна раница, за да изиграе ловеца на глави Боба Фет в оригиналната трилогия „Междузвездни войни“, почина на 75-годишна възраст, съобщават Асошиейтед прес и Франс прес, позовавайки се на агентите му от „Браун, Симкокс и Андрюс“.

Бълок е починал в болница в Лондон от усложнения, свързани с болестта на Паркинсон, от която страда от години.

Джеръми Бълок се появява за първи път като ловеца на глави Боба Фет в „Империята отвръща на удара“ (1980) – петия епизод от култовата космическа сага. Британецът отново изпълнява ролята в шестия епизод „Завръщането на джедаите“ (1983).

„Загубихме най-добрия ловец на глави в галактиката“, написа в Туитър актьорът Били Дий Уилямс, който в образа на Ландо Калризиан участва в ключови сцени с Бълок.

Изпълнителят на ролята на Люк Скайуокър Марк Хамил на свой ред написа в социалната мрежа, че Джеръми Бълок е бил „въплъщението на английския джентълмен“.

„Прекрасен актьор, възхитителна компания и толкова добър към всеки, който има късмета да се срещне или да работи с него. Ще ми липсва много. Изключително съм благодарен, че го познавах. Почивай в мир, Джеръми“, гласи туитът на Хамил.

Роден в Лестър, Великобритания, Джеръми Бълок започва кариерата си като тийнейджър, снимайки се в телевизионни реклами. Актьорът изпълнява малки роли в многобройни телевизионни продукции, сред които „Доктор Кой“. Бълок се е снимал и в три филма от поредицата за приключенията на Джеймс Бонд.

Бълок оставя след себе си съпруга и трима синове, предава БТА.