Вижте кога ще изчезнат хартиените рецепти

ВАРНА новини лого

Thinkstock/Getty Images

Миналата седмица правителството одобри въвеждането на електронната рецепта, но тя всъщност е въведена само на теория, защото ще мине доста време, докато системата достигне до всички аптеки и общопрактикуващи лекари.

„Правителството представи централната система, към която ние трябва да се интегрираме с нашите софтуерни програми, което ще отнеме време“, заяви председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов по Би Ти Ви.

По неговите думи аптеките и общопрактикуващите лекари ще се вместят в срока, даден в Наредба №4 за въвеждането на електронната рецепта, който е 1 май 2021 г.

„В момента системата върви тестово в една аптечна верига и то само в някои от нейните обекти“, каза Костов.

Засега тези аптеки ще бъдат обозначени със стикери.

„Мисля, че всички аптеки ще я предлагат (електронната рецепта) преди интеграцията, защото има начин да се установи какви лекарства са предписани – има национални кодове, които се знаят“, каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Електронната рецепта ще представлява 9-цифрен код, който лекарят го дава на пациента, а той от своя страна на фармацевта.

С кода се вижда кой е пациентът и кой е лекарят предписал медикамента.

„Системата е развиваща се и ще има необходимост от доработки от наша страна. Към нея ще се добавят нови компоненти, за да може тя да бъде част от електронното здравеопазване“, смята Костов, цитиран от ПИК.

При новите рецепти няма да е възможна „генерична замяна“ на едно лекарство с друго от същия тип, ако в нея е записана търговка марка, обясни още председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

„Електронните рецепти ще облекчат работата и ще допринесат за прозрачността. Ще се знае кой на кого какво е предписал и няма да има нужда да се водят хартиени дневници“, обясни Николай Костов.