Бебетата на родилки с COVID-19 имат по-малко антитела от очакваното

ВАРНА новини лого

Снимка: iStock by Getty Images

Бременните жени са особено податливи на развитие на тежки форми на COVID-19, но досега техният имунен отговор на новия коронавирус SARS-CoV-2 и как вирусът въздейства на неродените бебета не бяха подробно изследвани. Това съобщава електронното издание „МедикалЕкспрес“, цитирано от БТА.

Специалисти от болницата на медицинския факултет на университета Харвард публикуваха в списанието на Американската медицинска асоциация резултати от изследване, което дава отговори в тези области и подчертава нуждата от включването на бременните жени във ваксинационните програми.

Изследването е проведено сред 127 бременни в трети триместър жени, обгрижвани в три бостънски болници за периода 2 април – 13 юни 2020 г. 64 от тях са положителни за SARS-CoV-2, но медиците не откриват вируса в пъпната връв, в плацентите, както и никакви следи за пренасяне на вируса на новородените им бебета.

Според учените предаването на коронавируса към ембриона може да се блокира не само заради отсъствието на вируса в кръвта на майките, макар че го има в дихателната им система, но и защото основните молекули, използвани от SARS-CoV-2 за проникване в клетките (рецепторът ACE2 и ензимът TMPRSS2) често не присъстват заедно в плацентата.

Повечето от жените с положителни тестове развиват антитела срещу протеините на SARS-CoV-2, но преносът на тези антитела към новородените бебета и значително по-нисък в сравнение с трансфера на антитела срещу грипните вируси например.

Това откритие означава, че бременните жени трябва да бъдат включени в групите за ваксиниране и повдига въпроси за най-подходящото време за поставяне на ваксината с оглед на здравето на родилките и на новородените, казва ръководителят на изследването Андреа Едлоу, специалист в болницата и преподавател по акушерство, гинекология и репродуктивна медицина в Харвард.  

dir.bg