Шокиращите прогнози на Saxo Bank за 2021 г.: Затегнете предпазните колани!

ВАРНА новини лого

Датската банка Saxo публикува „шокиращите си прогнози“ за 2021 година. Вече 18 години техните прогнози привличат вниманието на инвеститорите към малко вероятни събития (т.н. „черни лебеди“). Банката избира десет от най-противоречивите и несвързани идеи. Този път първата от тях е, че Amazon ще купи Кипър. Списание Forbes публикува прогнозите на Saxo Bank дни преди края на 2020 г., пише inosmi.ru.

Изглежда невероятно всяка година, но прогнозите на Saxo Bank, дори на пръв поглед безумни, често се сбъдват. И много от тях звучат доста рационално. (От банката, както винаги уточняват, че не търсят никаква отговорност от своите специалисти по капитали и инвестиции за предвижданията им.)

В края на 2019 г. Saxo Bank не ни обеща настоящата глобална пандемия, но прогнозира безпрецедентна икономическа и финансова криза, рецесия в Германия и конвергенция на две от най-известните калифорнийски компании: Tesla и Apple. 2020 г. наистина беше много бурна година и икономическата криза беше безпрецедентна. Тя не пощади Германия и Apple всъщност се приближава до Tesla, като стартира разработването на собствена електрическа кола …

Forbes сега издава най-смелите прогнози за 2021 година.

Списанието предупреждава инвеститорите, че са малко вероятни, но ги приканва да ги анализират, защото истината често се крие там, където най-малко се очаква. Директорът по инвестициите напомня, че никой не е могъл да предскаже поведението на финансовите пазари в толкова бурно време. Те издържаха и дойдоха на себе си много по-бързо от политиците, които се изгубиха сред цифрите и противоречивите обаждания.

През 2021 ни очакват шокиращи изненади. Затегнете предпазните колани:

1. Amazon ще продължи да се разширява. Няма ограничения за амбициите му. За да подкрепи растежа, Amazon ще „купи Кипър“, за да се помещава европейската му централа. Компанията ще промени данъчното законодателство в Кипър, за да създаде по-добри условия за себе си. Кипър ще приеме това и ще започне да прави големи пари, които ще минат покрай ЕС. Европейците ще отговорят на това, като станат спасителен пояс на Европа. Европейското ръководство ще доведе данъците до общ знаменател паралелно с намаленията на тарифите.

2. Германия ще спаси Франция, като попълни хазната си, празна след коронавируса. Френският дълг е два пъти по-голям от този на Германия (140% от БВП срещу 70%) и банките могат да бъдат изправени пред фалит. Франция ще поиска от Германия разрешение за финансиране на своите банки от ЕЦБ. Германия няма да има друго решение, ако самата тя иска да оцелее в кризата, която може да се превърне в системна.

3. Фалшивите новини ще изчезнат благодарение на блокчейн. Информационните мрежи, правителствата и бизнеса ще се обединят, за да принудят основните социални медии да филтрират информация, използвайки алгоритми, подобни на блокчейн, които удостоверяват фактите.

4. Китайците ще издадат стабилна криптовалута, цифров юан, която ще има много висока стабилност за привличане на инвеститори. Инвеститорите ще видят това като отвореност на китайския пазар и ще приемат позитивно предложението. Доларът ще трябва да се изправи срещу този вид конкуренция в следващата фаза на потенциална китайско-американска война.

5. Технологията ще помогне да се гарантира развитието на чиста енергия, така че всеки дом да има независимост в доставките. Според Saxo Bank, термоядрената енергия ще бъде готова да излезе на пазара в най-малкия мащаб благодарение на алгоритъм, който ще я направи достъпна за хората. В резултат на това всяко семейство ще може да си осигури енергия, което също ще им позволи да изоставят вятърните турбини.

6. Броят на работните места ще бъде намален поради безработица, но производителността ще бъде толкова висока, че ще бъде възможно да се плаща на всички безусловен доход. Първата последица от такива промени ще бъде спирането на градския растеж.

7. Ваксината срещу коронавирус ще може да генерира инфлация. Икономическото възстановяване ще бъде неизбежно и ще породи истински бум и следователно инфлация. Това ще удари наемите и активите, а реакцията на централната банка под формата на повишаване на лихвените проценти ще предизвика верига от неизпълнения.

8. Този вид инфлация също може да засегне валутите и да стимулира търсенето на благородни и редки метали. Цените на среброто могат да скочат рязко с появата на нови пазари.

9. Технологиите ще позволят достъп до интернет по целия свят чрез сателити, а образованието и производителността ще се увеличат в развиващите се региони. По-специално, използването на селскостопански дронове ще осигури драстично увеличение на производителността в много селски райони по света.

10. Голям напредък в превантивната медицина. Принципът на ваксина срещу коронавирус се различава малко от лечението на рак. Следователно, масата на капитала, използвана срещу covid-19, ще позволи да се направи огромен скок в борбата с рака, сравним с това, което ваксините и антибиотиците са дали през 20-ти век.

Превод от руски Маня Петрова