Емил Радев: Взаимната помощ е начинът Европа да продължи напред

ВАРНА новини лого

Отиващата си 2020 г. ни изправи пред предизвикателства, за които нито една държава по света нe беше подготвена. Промени се ритъмът ни на живот, но и получихме ценни уроци, а с тях и ясен знак, че взаимната помощ е начинът Европа да продължи напред. Това каза за „ВАРНА новини“ евродепутатът от ГЕРБ\ЕНП Емил Радев. 

„За да противодейства на COVID-кризата, ЕС за първи път предприе общи обществени поръчки, чрез които спешно бяха осигурени предпазни средства. За първи път се създаде общоевропейски резерв от спешно медицинско оборудване. За първи път интеграцията в Европа намира отражение в емитирането на общ дълг. Рекордните 750 млрд. евро ще подкрепят гражданите и бизнеса в рамките на инициативата NextGenerationEU – временен инструмент за преодоляване на непосредствените икономически и социални щети, причинени от пандемията. Европейската солидарност е в действие и по отношение на ваксините, към които гледаме с огромна надежда“, отбеляза Емил Радев.

„И понеже ЕС си взе важни поуки от кризата, която ни сполетя, новият дългосрочен бюджет залага на повече гъвкавост. Целта е да посрещнем не само настоящите нужди при възстановяването на Европа, но и непредвидените, пред които евентуално бихме могли да се окажем в бъдеще. Най-големият пакет от стимули, финансиран някога от ЕС, съчетава новия бюджет с NextGenerationEU и достига общо 1,8 трилиона евро. Независимо от спекулациите, които се правят, именно в резултат на договорените от българското правителство параметри страната ни е сред най-печелившите от разпределението на осигуреното европейско финансиране“, добави той.

По думите му за първи път държавите-членки са успели да постигнат и важен компромис относно бюджета на ЕС, за който от ЕНП отдавна настояват – обвързване на евросредствата със спазването на върховенството на закона, без това да ощетява крайните потребители.

„Въпреки трудностите, с които се сблъсква светът, пандемията от COVID-19 ускори цифровизацията и даде нов тласък за развитие на науката. Очаквам това да е катализаторът и за постигането на желания устойчив растеж в ЕС“, каза още евродепутатът.