Васильовден е!

ВАРНА новини лого

Кадър: Youtube.

На 1 януари Българската православната църква отбелязва Обрезание Господне и отдава почит на паметта на Свети Василий Велики.

Празникът Обрезание Господне припомня обрязването на младенеца Иисус на осмия ден след раждането му. Този акт се извършва от евреите като символ на завета с Бог.

Свети Василий Велики е бил знаменит църковен учител, християнски мислител, философ и писател – един от тримата вселенски православни учители, изявен противник на арианската ерес. Василий е бил епископ на град Кесария в малоазийската провинция Кападокия.

Негова е идеята за активното милосърдие и добротворство като израз и реализация на Христовия закон за любовта и прошката.

Той организира и първия благотворителен монашески център в Кесария, в който негови възпитаници дават безвъзмездна помощ на болни и страдащи. Още приживе Василий е наречен от съвременниците си Велик. На погребението му се стича цяла Кесария.

По-късно църквата го канонизира за светец и чества паметта му в деня на неговата кончина.

Днес имен ден празнуват всички, които носят имената: Васил, Василен, Василена, Василий, Василия, Василка, Васка, Весела, Веселин, Веселина, Вълко и Вълчо.

ВАРНА новини