Рецепта на деня: Нови ястия с останалото от празничната трапеза

ВАРНА новини лого

След празниците в хладилника са останали много продукти от празничната трапеза. Те са чудесна основа за много вкусни ястия. С тях можем да разнообразим менюто си през следващите дни:

Можете да накъсате останалото пилешкото месо, да добавите малко масло, сол, черен пипер и топено сирене и предварително задушени зеленчуци (гъби, моркови лук) и да ги запечете за кратко в печката в йенска тенджера или гювечета.

Или просто да приготвите една вкусна пилешка супа с тях.

С останалите от празничната трапеза колбаси и сирена можем да приготвим чудесна картофена запеканка, като предварително бланшираме нарязаните на кръгчета картофи в сгорещена мазнина и след това подредим в тавичка – ред картофи, ред колбаси и сирена. Отгоре заливаме с две разбити със 100 мл прясно мляко яйца.

Със свинското печено може да си спретнем едно вкусно ястие с ориз или просто да го нарежем в бобената яхния.

А ако са ни останали и сарми – чудесно! Подреждаме всичко в огнеупорна тенджера с капак или в гювеча и си приготвяме вкусна, малко импровизирана капама.

С остатъците от празничната пита може да си приготвим домашна селска пица. Подреждаме в тавата нарязаната на филии питка, мажем с малко домашна лютеница или доматен сос и отгоре редим всичко, което е останало в хладилника – нарязани колбаси, сирена, кашкавали и др.

Може и сами да се сетите за други импровизирани рецепти. Важното е да не се изхвърля храна, защото по света има много хора, за които остатъците от нашата трапеза са богато угощение.

Варна новини

Вижте още:

Рецепта на деня: Не изхвърляйте загнилите плодове! От тях става уникално…