Социолог: ГЕРБ може да управлява с партньори и в следващия парламент!

ВАРНА новини лого

Кадър YouTube

Оптимистите за бъдещето на страната ни са повече от песимистите. Съотношението е 43% към 40%. Това коментира пред БНР социологът Лидия Йорданова, ръководител на социологическа агенция „Екзакта“ за последното им проучване, приключено в средата на 2020-а. Тя уточни, че за последните 3 години песимистите са намалели с 5%.

„На въпроса за собственото си бъдеще на българите през новата година, оптимистите са 50%, а песимисти са 29%“, посочи още Йорданова.

В проучването на „Екзакта“ се очертават четири политически сили, които със сигурност ще влязат в следващия парламент – ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС, а „Демократична България“ и „Обединени патриоти“ са с потенциална възможност да прескочат бариерата от 4%.

„В нашите данни през последната година няма случай, в който да сме регистрирали БСП като първа политическа сила. Нито една от двете големи партии не може да се надява на голяма периферия, те са мобилизирали най-твърдите си избиратели“.

Социологът подчерта, че в следващия парламент ГЕРБ ще управлява с партньори.

По думите ѝ проблемът на левицата е, че не може да разшири периферията от избиратели и не може да произведе партниращи леви формации.

Лидия Йорданова изтъкна, че от информационната кампания за ваксинирането ще зависи развитието на здравната криза.

ПИК