Хералд Енцман, ЕМА: Нямаме представа дали ваксинираните ще пренасят инфекцията

ВАРНА новини лого

снимката е илюстративна

Ваксините на Оксфорд/„Астра Зенека“ и „Янсен“ се очаква скоро да бъдат предадени за одобрение в Европейската агенция за лекарствата (ЕМА), стана ясно в началото на втората виртуална среща на експерти от агенцията с обществеността. Одобрени са тези на „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“, като именно за тях бяха дадени подробности от Хералд Енцман, който ръководи един от комитетите на лекарствената агенция, предаде БНР.

„За разлика от други ваксини, тези две не съдържат вируса и дори части от него. Тези ваксини създават план как организмът да реагира, за да изгради имунитет срещу вируса. Казано по друг начин, това са „инструкции” на нашите собствени клетки как да изградят специфичен протеин“, каза Енцман.

И двете вече одобрени ваксини са с много висока ефективност, а при проведените проучвания основно заболели от Covid-19 е имало в контролните „плацебо” групи, обясни той.

„Въпросът е дали ваксинираните хора все още могат да пренасят инфекцията, т.е. да продължават да заразяват, въпреки че те не са болни. Нашата надежда е, че ваксините ще ни помогнат и в тази битка, но истинският отговор в момента е „нямаме представа”, отбеляза експертът.

Друг въпрос, който тепърва трябва да се изяснява, е за продължителността на имунитета, изграждан от ваксините, посочи той и предупреди: „Това не е краят на пандемията. С други думи, дори и когато имаме ваксини и те станат достъпни, нашият живот няма да стане както преди. Все още ще трябва да спазваме социална дистанция, да носим предпазни маски на лицето и да вземаме добре познатите ни мерки за защита. Моля ви, не се отпускайте сега. Това е много, много важно“. 

По думите му важен акцент е и решението дали ваксините да се поставят на бременни жени и кърмачки. Засега не е изработен протокол, но повечето експерти в агенцията смятат, че решението трябва да се взема случай за случай. Ваксините са безопасни с изключение на хора, които имат много сериозни алергии, но това е въпрос, който със сигурност ще бъде засегнат от техните лични лекари, когато дойде време за поставянето на ваксината.