Река Струма вдигна нивото си си с 1.5 м., Ерма излезе от коритото си

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Вследствие на валежите през последните три дни реките край Благоевград са увеличили нивото си. Река Струма е качила 1.5 м., придошли са река Бистрица край Благоевград и река Рилска край Кочериново, предаде БГНЕС.

На входа на гр. Кочериново се е образувало езеро от прелял канал, наводнена е и ферма.

Голям е разливът край „Бистраците“ под село Мощанец. Придошлата река залива и колоните на строящия се мост на АМ „Струма“, тук миналата седмица бе отнесен понтонен мост.

Придошли са и вливащите се в Струма Градевска, Сушичка и Санданска Бистрица.

Река Рилска също приижда, преливникът на ВЕЦ „Рила“ е пълен и изпуска водата през шлюза.

На този етап няма опасност от заливане на сгради край река Струма.

Междувременно стана ясно, че река Ерма е излязла от коритото си в землището на Трън. Нивото на реката се е вдигнало с 3 метра. Наводнени са дворове. Залят е моста към квартал „Мурговица“. Очаква се община Трън да обяви бедствено положение.

Реката под железопътния мост между Нови Искър и Курило също е излязла от коритото си, съобщи в интервю за Агенция „Фокус“ директорът на аварийното звено към Столична община Красимир Димитров.

„В момента 10 екипа на Дирекцията работят на различни места на територията на София. Няма пострадали хора от тези интензивни валежи. В момента един екип работи на отсечката от Нови Искър към Курило отдолу под моста. Извадихме един човек, който беше закъсал с колата. Сега ще изкараме и автомобила“, допълни той.

Красимир Димитров посочи, че друг екип работи на територията на Плана, където заради натежалия сняг падат дървета.

Днес в цялата страна се очакват интензивни валежи и са издадени предупреждения за опасно време. Оранжев код за интензивни валежи от дъжд е в сила за 5 области на Югоизточна България – Смолянска, Кърджалийска, Хасковска, Ямболска и Бургаска. В тези области се очакват сумарни количества между 35 и 55 мм. За останалата част от страната е в сила жълт код отново за валежи от дъжд, а очакваните количества са между 25 и 35 мм.

От Tribune.bg