Гърция предлага сертификат за ваксинация с цел улесняване пътуването в ЕС

ВАРНА новини лого

Снимка: Ройтерс

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис е изпратил писмо до председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което призовава за въвеждане на удостоверение за ваксинация с цел улесняване пътуването между страните членки на блока, съобщава в. „Катимерини“, като се позовава на „Политико“.

Според информацията на „Политико“ гръцкото правителство предлага в писмото въвеждане на сертификат на ЕС за „улеснение на свободата на движение на хора, които са били ваксинирани срещу COVID-19“, пише „Катимерини“.

Спешно трябва да се постигне съгласие как трябва да бъде оформен сертификатът за ваксинация, така че да бъде приет от всички страни членки, посочва Мицотакис и изразява надежда този въпрос да бъде повдигнат на срещата на високо равнище на ЕС на 21 януари. Гръцкият премиер посочва, че макар да звучи просто, опитът от изготвянето на общ формуляр за локализиране на пътници (PLF – Passenger Locator Form) е показал, че има спешна нужда от мобилизация на равнище ЕС за придвижване на въпроса.

Гръцкият премиер отбелязва, че възстановяването на свободата на движение е основен приоритет и това трябва да стане възможно най-скоро. Той уточнява, че Гърция няма да направи ваксините задължителни или ваксинирането да стане предварително условие за пътуване, но отбелязва, че хората, които са били ваксинирани, трябва да бъдат свободни да пътуват.

Според него сертификатът също така ще подтикне хората да се ваксинират, отбелязва БТА, цитирана от Novini.bg.