Австралийски учени се възпротивиха срещу масовата ваксинация

ваксинация

Снимка: Ройтерс

Австралийски учени са се възпротивили срещу плановете на правителството в Канбера за масова ваксинация на населението, предаде ТАСС.

„Създаването на колективен имунитет е много важна крачка в борбата срещу коронавирусната инфекция, която може да спре разпространението на заболяването и да ни помогне да се върнем към нормалния живот. Проблемът обаче е следният. Властите възлагат прекалено големи надежди на разработения от Оксфорд и компанията „АстраЗенека“ препарат. Ефикасността на тази ваксина е малко над 60 процента. За изграждането на колективен имунитет е необходим препарат с ефикасност поне от 70 на сто“, това е казала професор по имунология в мелбърнския университет „Монаш“  Мишел Раджан.

Подобно мнение е изразил и Стивън Търнър, председателят на Дружеството по имунология в страната-континент.

Според главния санитарен лекар на Австрария Пол Кели изразените от специалистите опасения са били неоснователни. „Нашият основен аргумент е следният. Ние произвеждаме ваксината на „АстраЗенека“. „Това ни дава голямото предимство препаратът да стигне бързо до австралийците“, е казал той.

Правителството в Канбера е обявило, че ще стартира кампанията за масова ваксинация на населението в началото на февруари. Той е поръчало около 140 милиона дози, 53 млн. от „АстраЗенека“, 51 млн. от „Новавакс“, а останалите от „Пфайзер/Бионтех“ и други производители.

Novini.bg