Проф. Ангелов с добри новини от мерките срещу COVID-19 (ВИДЕО)

Здравният министър проф. Костадин Ангелов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Здравният министър проф. Костадин Ангелов. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Ще даваме по-подробна информация за коронавируса у нас. Там, където свършва информацията – започва страхът. Само заедно ще излезем победители от тази битка. Колкото повече седим един до друг и си помагаме, толкова по-бързо пандемията ще остане един лош спомен. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг.

Наблюдаваме повишен ръст на желаещите медици във фазите на ваксиниране, каза още той.

535 са новите случаи на коронавирус у нас, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Положителните проби са около 7% от всички тестове, а 7570 са направените последни тестове. Техният брой вече е 1 247 545.

210 416 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас от началото на пандемията. Активните са 58 425.

Излекувани са 143 642 души. За последното денонощие 3094 са преборили болестта. За съжаление живота си след усложнения от коронавирус изгубиха 8349. За последните 24 часа 70 души са починали.

В болница се намират 3681. 348 са в интензивно отделение.

17 038 са вече ваксинираните срещу коронавирусната инфекция. За последните 24 часа 1258 души са си сложили инжекция.

По думите му има много добра тенденция за намаляване на заетостта на леглата в болниците. „Излекуваните са повече от три пъти спрямо заболелите за 14 дни“, каза още здравният министър.

Положителните резултати дължим на всеки български гражданин, който вярва и спазва мерките, каза още той.

Що се отнася до изборите, той заяви, че много неща са се изговорили.

„Политиците трябва да спрат да експлоатират това. Ваксините са доброволни у нас. Според здравните експерти трябва да насочим усилията си към мобилните секции. Разполагаме с достатъчно брой ваксини. Различни български политици се опитват по един или друг начин да прокарат една мисъл, че българската държава не е осигурила достатъчно ваксини. Това не е вярно! Всеки, който желае да бъде ваксиниран – ще може да го направи. Всеки български политик трябва да си даде отговор пред себе си. Не е моментът въпросът с ваксините и с пандемията да се политизират. Нагледахме се на политици, които ще решат проблемите на България или на определен кръг хора. Дават се много обещания. Почти всичко вече е обещано. Трябва да се решат проблемите на всеки български гражданин. Доверие се печели само с ясни резултати, доверието се заслужава“, каза здавният министър.

„Само образована и здрава нация има бъдеще, затова мерките, които разхлабваме ще са насочени в тази посока“, посочи министърът на здравеопазването.

novini.bg