Рецепта на деня: Мезенце за вино и ракия (от тефтерчето на баба)

Мезенце за вино и ракия.

Източник Биляна Владова, gotvach.bg

Продукти:
1 голямо парче тънка сланина
2 ч.л. червен пипер
лют червен пипер – на вкус
1 к.л. черен пипер
2 ч.л. чубрица
1 к.л. сминдух
1 – 2 глави чесън

Приготвяне:
Сланината, ако не е осолена предварително, се слага в тава и се насипва със сол и престоява така 48 ч. След това се измива и започваме да наръсваме подправките върху цялото парче.

Първо се слага червеният пипер, като с ръка се притиска към сланината, да се усвои хубаво. След това по същия начин ръсим черният пипер и чубрицата. Сминдухът е по лично желание, не е задължителен.

Чесънът се изчиства от люспите и се пресова, с него се намазва сланината или се слага по малко на няколко места. Сланината се навива на стегната руло и се завързва с здрав конец. В тенджера се завира вода и вътре се натапя рулото.

Вари се около 5 минути и се изважда. Изцежда се и може да се съхранява в хладилник (фризер) или да се консумира веднага.

Добър апетит и наздраве!