Броят на смъртните случаи от коронавирус по света надхвърли 2 милиона

ковид

Броят на смъртните случаи от новия коронавирус по света надхвърли днес 2 милиона. Това сочат данни на университета „Джонс Хопкинс“, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че този символичен праг е бил преминат малко повече от една година след като новият коронавирус е бил засечен първо в китайския град Ухан. На този фон страните по света са в надпревара с времето, за да ваксинират своето население.

Броят на починалите от коронавирус е приблизително равен на населението на големи градове като Брюксел, Мека, Минск или Виена, посочва АП.

Данните на университета „Джонс Хопкинс“ се основават на официална статистика. Смята се, че реалният брой на починалите е значително по-голям. По-ниските официални числа отчасти се дължат на недостатъчното тестване и неточното приписване на много смъртни случаи на други причини, особено в началото на пандемията, отбелязва АП.

За да бъде преминат прагът от 1 милион починали, бяха необходими осем месеца. Границата от 2 милиона смъртни случаи бе премината по-малко от четири месеца по-късно.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази съжаление, че ситуацията се е влошила „заради липсата на глобални координирани усилия“. „Науката успя, но солидарността се провали“, обобщи той.