Доц. Кунчев: Има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите

Доц. Ангел Кунчев

Не е изненада, че ще има избори и дали ще са март, април или май, това не променя коренно ситуацията, има едно нездравословно фокусиране върху здравния характер на изборите. Това отбеляза в ефира на БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Според него, гласуването не отнема повече от 5-10 минути, има много други места и събития, където ежедневно правим много по-интензивни контакти и където рискът е по-голям.

„От страна на Щаба ще бъде направено всичко възможно – и като имунизиране на членовете на подвижните комисии, и като наличие на дезинфектанти, и като ползване на маски, за предпазване на хората, които гласуват“, увери главният държавен инспектор.

Имунизираните до момента са малко над 17 000. На опашката сме по процент ваксинирани граждани. Това е през последните 3 дни, преди това бяхме и преди Франция, и преди Нидерландия по процент ваксинирани, посочи доц. Кунчев.

„Бих се притеснил от тази ситуация, ако ваксините са тук, а ние не можем да ги направим. А ние правим всяка една партида, която пристигне – просто за момента с толкова разполагаме, толкова правим“, заяви Ангел Кунчев.

Той подчерта, че увеличаването на ваксините през следващите седмици е в пъти: „Пфайзер“ – 60 000 през януари, 75 000 – февруари, 100 000 – март, 300 000 – април. По същия начин ще е за „Модерна“, вероятно по същия начин ще е за „Астра Зенека“, макар че още не е одобрена.

„Заявяването е ясно какви количества искаме ние – ние искаме за целите близо 7 000 000 граждани – по две дози – 14 млн. Достъпът до тях вече зависи какви количества са в състояние да произведат фирмите, да ги предоставят на Европейската комисия и всяка страна да вземе този дял, този процент – колкото се полага като население от Съюза“, обясни доц. Кунчев.

Всяка страна би могла да си поръча, като Унгария, от Китай, но при положение, че сме си поръчали от най-добрите ваксини в света повече, отколкото е населението ни, че сме отделили 300 млн. лв. – за какви други да договаряме, коментира главният държавен инспектор.

„Големият проблем ще бъде да достигнем тези заветни 70% от населението, а не можем ли да правим имунизацията, или не“, подчерта Ангел Кунчев.

И предположи, че няма да е до края на годината. Като причини изтъкна не толкова доставката, а доверието във ваксините и желанието да бъдеш защитен.