Извършиха двойна трансплантация на ръце и рамене на пациент

ВАРНА новини лого

Исландец стана първият пациент, на когото са присадени две ръце и две рамена по време на операция, извършена в сряда във Франция, предаде Франс прес, позовавайки се на Граждански хосписи в Лион (HCL).

„Двустранната трансплантация на ръце“, извършена в болница „Едуар Ерио“, е продължила 15 часа и е наложила мобилизирането на многобройни медицински екипи, както държавни, така и частни, се посочва в направеното изявление от Граждански хосписи в Лион.

Говорител съобщи, че тази сутрин състоянието на пациента е било стабилно.

Според говорителя става въпрос за „световна премиера“, тъй като не е известно извършваните досега трансплантации на ръце да са включвали и рамене.

Редица местни медии съобщават, че ръцете на пациента на 48 години са ампутирани на 26-годишна възраст, след като е ударен от ток с високо напрежение.

През 1998 г. в Лион екипът на професор Жан-Мишел Дюбернар извършва първа трансплантация на ръка, след това друга на две ръце и долна част на предмишниците през януари 2000 г.

Първата в света пълна трансплантация на две ръце е извършена през юли 2008 г. в Германия. Пациентът е фермер, при когото се налага ампутация на горните крайници до раменете след трудова злополука.

Във Франция през август 2017 г. на пациентка в Университетската болница в Гренобъл успешно са присадени собствени крайници благодарение на навременното им поставяне в хладилен контейнер, припомня агенцията.

dir.bg