Ген. Мутафчийски предлага мобилни екипи за ваксиниране

ВАРНА новини лого

снимка БГНЕС

Точно в 10 часа началникът на Военномедицинска академия ген. Венцислав Мутафчийски получи втората доза от ваксината на Pfizer/BioNTech. Днес близо 100 служители на ВМА ще бъдат реимунизирани, предаде БГНЕС.

Ген. Мутафчийски съобщи, че досега нито той, нито някой от колегите му е имал странични реакции.

717 души от Военномедицинска академия до сега са ваксинирани, като 491 от тях са в софийската военномедицинска академия. В санаториумите все още не са започнати имунизациите, съобщи ген. Мутафчийски.

Той каза, че откритата зала за имунизации във ВМА ще работи непрекъснато докато трае ваксинацията. Имаме готовност да разкрием още такива зали, които да бъдат в помощ при масовата ваксинация, посочи той.

Председателят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса каза, че ръководеното от него лечебно заведение е ангажирано и с ваксинацията на личните лекари, а вече има договорка и с директори на училища и детски градини, които имат изготвени списъци с желаещи да се ваксинират, с което да започне втората фаза от националния ваксинационен план.

Процесът започва да става все по-масов, посочи Венцислав Мутафчийски.

Той съобщи, че щабът ще предложи ваксинационни центрове в големи болници да имат мобилни екипи и ваксинационен център, който да работи на две смени до 22.00 часа. Именно така ще работи залата във ВМА. По думите му с напредването на фазите от плана за ваксинация ще възникне проблем с хората, които са на работа да не могат да се ваксинират в работно време. Ето защо с работа на две смени до по-късно, този проблем може да се преодолее и да бъдат обхванати по-голям брой граждани.